Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić: Sigurnost mene i moje obitelji je ugrožena, zbog izjava Bakira Izetbegovića

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić pojasnila je za “Face tv” proceduru po Zakonu o kaznenom postupku, a po kojem postupaju tužitelji Tužiteljstva BiH u istrazi koja je otvorena protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka suspendiranog direktora FUCZ-a te Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”.

Ona je pojasnila proceduralne stvari ne ulazeći u više detalja, jer kako kaže tim od tri tužitelja radi na tome.

– Nakon objave u medijima, SIPA je izvršila provjere i utvrđeno je kako je to nadležnost Tužiteljstva BiH i na tome radi tim tužitelja. Neki kažu kako radimo presporo, ali vrijeme je pandemije. Mi smo se kao zemlja trebali pripremiti za to. Ima za sada dosta otvorenih predmeta za ugrožavanje zdravlja za vrijeme pandemije – pojasnila je Tadić.

Dodala je kako je Županijsko tužiteljstvo SŽ prvo otvorilo istragu, koju je preuzelo državno tužiteljstvo.

– To je bila pravna, a ne politička intervencija. U spisu su bila samo četiri papira. U medijima su se pojavili istupi da smo trebali preuzeti ogromnu dokumentaciju, ali tužiteljica iz sarajevskog tužiteljstva kazala je da je otvorila istragu, da ne bi došlo do uništavanja dokaza. Radi se o osnovnoj dokumentaciji – ustvrdila je Tadić.

Ona je dodala kako je odmah po preuzimanju predmeta oformila tim od tri tužitelja, i oni sada rade svoj posao.

– Ne mogu govoriti što će se dalje događati. Što se tiče ZKP-a SIPA je imala pravo da ih zadrži na 24 sata, Tužiteljstvo, na 24 sata i Sud isto tako…Ne odlučujem hoće li ostati u pritvoru, to tužitelji odlučuju oni daju prijedlog. Ne mogu govoriti o živom predmetu, jer nikakav akt prema Sudu nije otišao. Ne mogu vam potvrditi je li prijedlog napisan, jer to tužiteljski tim radi – kaže Tadić.

U nastavku intervjua Tadić je upitana za mišljenje o pismu Bakira Izetbegovića, na što je kazala:

– To je izravan pristisak na rad Tužiteljstva i ugrožavanje moje sigurnosti i sigurnosti moje obitelji koja je već bila ugrožena. Moja sigurnost je dodatno pogoršana, a moram reći da imam u užoj i široj obitelji višenacionalne članove. To je sramota koja se nanosi cijeloj mojoj obitelji. To je jedna vrsta kelevete. To je prijetnja i pritisak i želja da netko drugi dođe na mjesto glavnog tužitelja. Ne znam tko bi gospodinu Bakiru Izetbegoviću više odgovarao – rekla je glavna tužiteljica Tadić, prenosi Avaz.

Tadić je ponovno naglasila kako se ne osjeća sigurno.

– Ne osjećam se sigurno u FBiH gdje provodim život s cijelom svojom obitelji. Svi članovi moje obitelji su u BiH. Ne znam je li to pritisak da napustimo BiH? Ja sam jaka osoba, radim na osnovu činjenica i zakona, na osnovu Ustava. Tako ću nastaviti. Ovo je samo jedan od predmeta. Imamo 6.000 prijavljenih osoba, a ovo su samo tri osobe. Ovaj predmet nije trebao biti toliko izložen pažnji javnosti. Uvijek postoji presumpocija nevinosti bez obzira koliko imate dokaz – naglasila je Tadić.

Tadić je u nastavku razgovora kazala kako su novinari mnogo pomogli u radu Tužiteljstva.

– Ne mogu govoriti o dokazima. Na istragu nitko ne smije utjecati. Bilo kakvo neodgovorno ponašanje bilo koga može se tretirati kao ometanje istrage – kaže Tadić.

Na pitanje što je u aferi „Respiratori“ tumačeno kao pranje novca, Tadić je rekla kako ne može kazati.

– Tužitelji vode predmet, oni će donijeti tužiteljsku odluku na osnovu materijalnih dokumenata. Ne mogu ništa više reći o tome. Sam naziv afera za Tužiteljstvo nije poznat pojam. Mi imamo predmete i prijavljene osobe, osumnjičene i optužene osobe – kazala je Tadić.

Napomenula je kako je ovaj predmet označen kao predmet organiziranog kriminala i korupcije. Na pitanje o reakciji Fahrudina Radončića, ministra Sigurnosti BiH i lidera SBB-a o ovom predmetu kada je kazao kako “vjeruje u neovisno Tužiteljstvo i njegov rad”, Tadić je kazala:

– Drago mi je ako je tako rekao. Zatekla sam vrlo teško stanje u Tužiteljstvu. Bilo je mnogo procesa bez dovoljno činjenica i dokaza, takozvanih montiranih procesa koji su rezultirali oslobađajućim presudama. Rekla sam da toga više neće biti. Tako se i radi. Samo na osnovu činjenica. Međutim, nije sve do Tužiteljstva, optužnica ide u sud, ali to ne mogu komentirati – rekla je Tadić.

Tadić je kazala kako tužitelji nisu imali dvojbe oko ulaska u ured Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a.

– Ukoliko Tužiteljstvo traži određene dokaze i dokumente svi su dužni da nam daju. Ako predaju dobrovoljno zakonito je. U suprotnom, radi se drugačije – navela je Tadić.

Dodala je kako podržava žene na vodećim funckijama.

– Imaju drugačije sposobnosti i poglede jer, evo u Tužiteljstvu se pokazalo, da tri tužitelja završiše na loš način. Stvari sagledamo drugačije i manje se krećemo u odnosu na muškarce. To je u životu tako – navela je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *