NEUSTAVNA VLADA TŽ “Hrvatima se prvo žele oduzeti politička prava, a onda i sva druga…”

Postupajući po zahtjevu dopremijerke Federacije BiH Jelke Miličević, Ustavni sud FBiH donio je Mišljenje kojim je nedvosmisleno izrečeno kako Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona ( TK ) nije sukladna Ustavu FBiH, Ustavu TK i Zakonu o Vladi Tuzlanskog kantona, stoji u priopćenju za javnost Županijskog odbora HDZ BiH Soli.

U priopćenju stoji da je ovim mišljenjem potvrđen ranije iznesen stav Županijskog odbora HDZ BiH Soli da je Vlada TK neustavna i da je skupštinska većina SDA, DF, SBiH, SBB svjesno prekršila ustavne i zakonske odredbe i pogazila prava jednog od konstitutivnih naroda.

Sastav Vlade TK je reguliran imperativnim odredbama Ustava FBiH, Ustava Tuzlanske županije i Zakona o Vladi.

O tome je tada, kako navode, mandatar Denijal Tulumović morao voditi računa.

„Kako smo i ranije bezbroj puta navodili prilikom samog imenovanja Vlade TK, saziv na čijem čelu je Denijal Tulumović je neustavan. Ustavni sud Federacije BiH je samo potvrdio ono što je svima bilo jasno da je Denijal Tulumović prilikom predlaganja kandidata za sastav Vlade TK svjesno prekršio odredbe Ustava i Zakona o Vladi TK i zbog toga bi trebao snositi i političku i svaku drugu pa i kaznenu sankciju“, izjavio je Danijel Nikolić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli.

U HDZ BiH najavljuju da će razmotriti svaki vid daljnjih procesnih radnji prema svakom pojedincu koji je sudjelovao u ovom protuustavnom i protuzakonitom postupku.

„Sramna i ponižavajuća je činjenica da se cijeli pravni aparat u skupštinskim i vladinim organima nije suprotstavio ovakvom pravnom nasilju. Svi su bili svjesni da rade neustavne postupke i nisu imali snage izdići se iznad uskih političkih interesa. Na ovom testu sve svoje pravno znanje je pokazao i Boris Krešić kao delegat u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH, dopredsjednik Skupštine i predsjedavajući kluba Hrvata u ovom zakonodavnom tijelu. On je da paradoks bude veći i kao profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli, umjesto da zaštiti pravo naroda kojeg predstavlja i u čije ime je predsjednik Kluba, stao na stranu političkih nalogodavaca i svjesno propustio poduzeti dostupne mehanizme zaštite. Postavlja se pitanje na koji način se obrazuju budući pravnici, ako oni koji im prenose znanje su zarad malo političke moći na ovakav način spremni kršiti Ustav“, dodao je Nikolić.

Iz ŽO HDZ BiH Soli navode da je ovim Mišljenjem Ustavnog suda samo je potvrđena politička agenda u kojoj se žele jednom narodu oduzeti politička prava, a onda i svaka druga.

“To je nažalost svakodnevica u Tuzlanskoj županiji, jer je niz institucija u kojima nije ispoštovana zastupljenost konstitutivnih naroda”, priopćeno je iz Županijskog odbora HDZ-a Bih Soli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *