SDA BI SE MOGLA NAĆI NA „CRNOJ LISTI“: Kriminalne afere „Asim“ i “Respiratori“ SDA definiraju kao kriminalnu organizaciju

Nakon što su mediji objavili da je u tijeku istraga zbog osnova sumnje da su Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović počinili krivično djelo primanja nagrade za trgovinu utjecajem, više uopće nije bitno kakav će biti epilog frakcijskih sukoba kojeg je izazvala ova afera unutar SDA.

Bitno je da je organizirani kriminal pravno verificiran od strane sudskih instanci i da se SDA na taj način može tretirati kriminalnom organizacijom.

Ovoj informaciji su prethodila još dva događaja koja su vezana za raskošan kriminalni repertoar kojeg ova stranka priređuje građanima već dugi niz godina, piše The Bosnia times.

Radi se o uhićenju premijera Fadila Novalića zbog osnovane sumnje da je počinio organizirani kriminal tijekom pandemije korona virusa.

Neki pravnici su skloni ovakvu vrstu kriminala u vrijeme općedruštvenih nepogoda u kakve spadaju i pandemije kvalificirati zločinom protiv čovječnosti.

Vjerovatno kao politička reakcija na ovakve teške kriminalne radnje koje se vezuju za SDA, stigla je informacija da je Američka vlada odlučila sankcionirati Amira Zukića, bivšeg generalnog tajnika SDA, stavljajući ga na „crnu listu“ građana kojima je zabranjen ulazak u SAD.

Kako je obrazložio državni sekretar Mike Pompeo ovo je učinjeno zbog Zukićevog bavljenja kriminalnim radnjama dok je obavljao dužnost gen.tajnika u SDA.

Zapravo, Zukić je osumnjičen da je krivična djela počinio u tandemu sa Sarajlićem, ali se Sarajlić uspio „izvući“ iz ovog predmeta očito svojim „vezama“ u Tužiteljstvu BiH.

Amerikanci su već trojicu funkcionera SDA stavili na „crnu listu“: Bakira Alispahić, Senada Šaju i Hasana Čengića.

Prva dvojica su napustili SDA, dok Čengić slovi kao jedan od najmoćnijih ljudi u SDA-u i da još uvijek djeluje „iz sjene“. Njih se sumnjiči da su počinili kriminalne radnje vezane za pribavljanje i zloupotrebu ratnih donacija.

Malo je poznato da je SDA bila dugo na „stand by“ aranžmanu kod Američke ambasade u Sarajevu zbog slučaja vojnog kampa „Pogorelica“ u kojem su uočeni strani instruktori iz Irana.

Nikad nije službeno obznanjeno da je to period kad je SDA bila na svojevrsno „crnoj listi“ i političkoj izolaciji.

Tu izolaciju je prekinuo Sulejman Tihić nakon susreta sa tadašnjim američkim ambasadorom Cristopherom Bondom. Od toga perioda SDA je imala status vrlo kooperativnog partnera međunarodne zajednice u Sarajevu.

Zbog toga su se SDA-u mnoge politički nedopustive radnje, pa čak i korupcija, gledale „kroz prste“.

Vrijeme od kada je Bakir Izetbegović preuzeo „dirigentsku palicu“ u SDA-u obiluje kriminalnim aferama koje su najčešće otkrivali mediji.

Međutim, strahuje se da je korupcija u periodu Izetbegovićeve vladavine dosegla strahotne razmjere. Zbog takvih sumnji Amerikanci drže Izetbegovića „na oku“, i, ukoliko se bar djelomično obistine ovakva strahovanja, slijedeći korak kojeg će poduzeti je stavljanje SDA na „crnu listu“ kriminalnih organizacija, piše The Bosnia times.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *