PREOKRET NA VRHU SDP dostigao HDZ; Milanović najnegativniji, a Plenković najpozitivniji

HDZ više nije prvi izbor birača u Hrvatskoj, pokazuje najnovije mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL početkom lipnja provela agencija Promocija plus

Koaliciju SDP-a, HSS-a, HSU, GLAS-a i SNAGE zaokružilo bi najviše ispitanika, 27,2 posto. Sam SDP prošlog je mjeseca imao nešto viši rejting od ovog koji sada ima koalicija (27,8 posto), ali HDZ je tada imao 30,2 posto, a sada su drugi izbor s potporom od 26,6 posto. Dodajmo ovome da je istraživanje provedeno prije nego je IDS objavio da se pridružuje Restart koaliciji.

Afera vjetroelektrane očito je naštetila rejtingu vladajuće stranke iako je prednost Restart koalicije na razini stastističke pogreške.

Treća snaga ostaje Domovinski pokret Miroslava Škore kojem su se pridružili Suverenisti, Blok za Hrvatsku i BURA, odabralo bi ih 13,5 posto ispitanika; što je tri postotna boda više nego u svibnju, prije dogovora s partnerima (Domovinski pokret tada je sam bio izbor 10,1 posto birača).

Na granici izbornog praga

Listu Mosta planira zaokružiti nešto više od četiri posto ispitanika (4,1 posto). Peti izbor s 2,4 posto potpore je lijevo-zelena koalicija okupljena oko platforme Možemo (Možemo-Zagreb je naš-Nova ljevica-Orah-Radnička fronta), a sličan rejting imaju Stranka s imenom i prezimenom (1,9 posto) i koalicija Fokusa i stranke Pametno (1,8 posto).

Ispod toga su Živi zid i Promijenimo Hrvatsku (1,7 posto), pa Stranka Ivana Pernara i IDS (sa po 1,4 posto podrške) koji je dogovorio da na izbore izlazi unutar Restart koalicije. HNS je na 1,1 posto podrške.

Neodlučnih 12 posto

Na sličnoj su razini i stranka zagrebačkog gradonačelnika BM 365 (jedan posto) i koalicija Demokrata i Hrvatskih laburista (jedan posto). Unatoč velikom broju opcija, četiri tjedna prije izbora neodlučnih je 11,9 posto – značajan prostor za pridobivanje naklonosti.

Najveću naklonost ispitanika i ovoga je mjeseca dobio predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković – iako bilježi blagi pad, najpozitivnijim političarom vidi ga gotovo petina ispitanika (19,4 posto, pad s 20 posto u svibnju).

Značajniji pad (-3,3 posto) bilježi rejting predsjednika Republike Zorana Milanovića, ali je i dalje drugi izbor s 15,3 posto. I treće mjesto je isto – ministar zdravstva, ali Viliju Berošu osobni rejting ponovno se – prepolovio (s 15,4 posto na 8,1 posto).

Slijede Miroslav Škoro s nešto više od pet posto (5,3 posto), Davor Bernardić koji ima dvostruko manje (2,4 posto), slično kao i Zdravko Marić (2,2 posto).

Za 17,8 posto posto ispitanika, unatoč brojnim starim i novim političarima na sceni, najpopularniji je i dalje – Nitko. Ne zna 11,3 posto.

Najnegativniji političar je predsjednik Zoran Milanović (14,8 posto) i ovo je njegov najlošiji rezultat u posljednjih godinu dana. Za vratom mu puše predsjednik Vlade Andrej Plenković kojeg također više ispitanika negativno ocjenjuje (14,7 posto). Ovaj dvojac istisnuo je iz negativnog fokusa zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je protekla dva mjeseca bio najnegativniji političar, a sada je treći izbor uz pad negativnog doživljaja (12,1 posto).

Čelnik SDP-a i premijerski kandidat Restart koalicije Davor Bernardić povećao je negativan doživljaj (9,3 posto), ovo mu je također njegov najlošiji rezultat u posljednjih godinu dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *