Goran Karan na mističnoj lokaciju snimio spot za pjesmu posvećenu svima koji ponovno ljube

Prošlogodišnji pobjednik Splitskog festivala Goran Karan ove će se godine publici predstaviti novom autorskom pjesmom “Dugo nisam bio mlad”, a snimanje za spot kojeg je režira Željko Petreš, upravo je dovršio u Parku Ravne 2, u Visokom, u Bosni i Hercegovini.

– Pjesma “Dugo nisam bio mlad” je nastala baš ovdje, napisao sam refren odmah nakon nastupa, kada smo imali čast koncertom otvoriti Park Ravne – kazao nam je, te dodao:

– Napisao sam je na engleskom i nazvao je “ My legacy iz love” (moja ostavština je ljubav). Zašto na engleskom? Zato jer je ovdje uvijek brojna internacionalna publika, a te je godine ovdje bilo pedesetak zemalja. No, zato što smo mi tu pjesmu, kada smo prošle godine opet imali nastup, zasvirali, iako neobjavljena i nezavršena, nije mogla na Doru.

Shvatio sam da pjesmu na engleskom jeziku, čak ako engleski dobro razumiješ, ne osjećaš stihove kao na svom jeziku.

Tako sam je, sa željom da se bolje i izravnije razumijemo i da ne bi publika ostala uskraćena za tu emociju, u par sati inspiracije,  “za volanom” napisao na hrvatskom i ono lijepo i veliko “Moja ostavština je ljubav”, se pretvorilo u “Dugo nisam bio mlad”.

Za snimanje ste angažirali još neke ljude?

– Angažirao sam sjajne splitske umjetnike, mlade, lipe ljude: Sonju Bonačić i Jana Hajsoka. Njima je povjerena ta mladost, radost zanos, ljubav, igra i pokret. Spot je jednostavno morao biti snimljen u Parku Ravne 2 u Visokom jer je to mjesto u kojem je i zbog kojeg je pjesma i nastala.

Dr. Semir Osmanagić je zaista i otvorio i oplemenio ovaj jedinstven prostor,

dajući ljudima iz cijelog svijeta priliku da ga dožive, pa čak i ukrase. Ovaj  park je prepun instalacija koje su radili umjetnici iz cijelog svijeta i utkali u lijepu prirodu i svoju dobru namjeru. Zato smo strpljivo čekali da se uspostavi međudržavni promet i što se kaže – vratili dite materi, snimajući spot u ovom prekrasnom prostoru.

U videu je i slovenska umjetnica Katja Bubnič, lijepa mlada žena, koja igra arhetip ženske stvaralačke energije, kao nekakva vila ili kćer majke zemlje. Ona nosi tu ljubav i poklanja je ljudima na čuvanje.

Čini mi se da će se ova pjesma svidjeti muškarcima koji opet vole?

– Eh… da me se ne razumije krivo, u ovoj pjesmi je ljubav glavni lik, a ne zaljubljenost. Zato, pomalo, kolege ha, ha.

U stvari, nije taj osjećaj samo lakoća, ima tu i težine iznutra.

Ajme dolaze leptiri, je prvi stih, koji opisuje strah od ponovne ljubavi i prepuštanja.

I ženama?

– Nadam se. Ali, to je s druge strane… Jer, zbog nekih tekstova koji su mi povjereni, a i nekih koje sam ja napisao, možda sam ispao bolji čovjek nego jesam, pa su dame birale te stihove, što se nije svim njihovim muškima svidjelo…Ali, evo, sad kad je kosa posijedila, boja tzv. “salt and pepper”,kako sam s mora, boja je puno više sol nego papar, pa više nisam nekakav grivasti suparnik hahahaha.

Tako sam dobio u posljednje vrijeme dosta muških poklonika. Kad si mlad, možeš se naučiti, a onda dođu produktivne godine kad moraš stvarati, brinuti, ako si žena i majka, onda si pogotovo u tom bubnju života. Zbog toga se zna dogoditi da se malo osuši odnos. No, onda sa 50 opet možeš sve!

Kako se onda osvježi taj odnos? S nečim novim?

– Ne, ne, nisam taj tip. Nemam iskustva s, kao se ono kaže – mlađim curama, a srećom niti potrebe. Bio sam napisao i stih – nisam više lud i mlad, pa da krotim goropad…

Uostalom, ti leptiri su besmrtni, oni su uvijek tu, samo se trebaš željeti dati. A treba i sa srca skinuti prašinu. Tu ponekad malo zapinjemo zbog vlastitog konformizma. Kad pišeš pjesmu to je ustvari emocionalna fotografija određenog trenutka, a ne moraš ti nužno biti u tome. Moraš se znati dobro sjetiti.

Ipak, znate kako do tih leptira?

– Imamo problem što smo mi malo uvjetovani, ja ću odnosu dati samo toliko, a ne zaista sve, jer npr. “znaš šta, on je meni satra život”. A da bi dobija sto posto, moraš se dati sto posto. Ljubav je super fer, al mi nismo. Ne dajemo se do kraja, a tili bi dobiti sve rezultate za malo ulaganja. To je prevara i ko želi varati, bit će prevaren. A ljubav je beskrajno opraštanje svaki dan. I sebi i drugima. Onda će leptiri sami doć, prepoznat ćete i doći će ti. Opet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *