Zašto Unicredit banka korisnicima nudi jezik koji ne postoji?

UniCredit banka u svojim je korisnicima ponudila nepostojeći jezik za mobilno bankarstvo najnovijim ažuriranjem njihove aplikacije, priopćili su mladi hrvatski aktivisti, a prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Naime, kako stoji u priopćenju, ažuriranjem aplikacije za mobilno bankarstvo korisnici UniCredit usluga nisu dobili mogućnost odabira vlastitog, Ustavom osiguranog i legitimiranog, jezika. Izbor koji se korisnicima nudi jeste BH i ENG jezik sučelja.

“Bosanskohercegovački jezik iznenadio je brojne korisnike jer on, naime, ne postoji!”, priopćeno je.

Istaknuto je da su zabrinuti korisnici usluga UniCredit banke u nedoumici su radi li se tek o tehničkom propustu ili ciljanoj poslovnoj politici navedene banke.

“Ovakav izbor diskriminirajući je po sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini te u potpunosti negira nacionalni identitet”, pojašnjavaju hrvatski aktivisti.

Ukoliko je ovaj čin namjeran, aktivisti smatraju da se radi o apsolutnoj diskriminaciji koja je protivna Ustavu Bosne i Hercegovine.

-Naime, Članak 2., stavak 4. Ustava BiH kao ljudska prava i temeljen slobode definira NEDISKRIMINACIJU kao: „Uživanje prava i sloboda predviđenih ovim člankom ili u međunarodnim sporazumima navedenim u Aneksu I ovom Ustavu, osigurano je za sve osobe u Bosni i Hercegovini bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja JEZIK, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili društveno podrijetlo, vezivanje za neku nacionalnu manjinu, imovina, rođenje ili drugi status“, priopćeno je.

Kažu da zbunjeni korisnici usluga ove banke očekuju intervenciju nadajući se da se, ipak, radi tek o propustu.

-Nekadašnja zagrebačka banka dio je današnje Uni Credit grupacije koja već dugi niz godina posluje na području Bosne i Hercegovine. Mnogobrojni dugogodišnji klijenti našli su se zatečeni najnovijim ažuriranjem aplikacije za mobilno bankarstvo., pojašnjeno je u priopćenju mladih hrvatskih aktivista u BiH./HMS/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *