Putnici iz BiH koji uđu u Hrvatsku morat će u obaveznu izolaciju?

Jedanaestero novooboljelih od COVID-19 danas, šesti dan zaredom Hrvatska bilježi nove slučajeve. Po troje novooboljelih je iz Splitsko-dalmatinske i iz Zagrebačke županije, dvije iz Grada Zagreba i dvije iz Istarske županije te jedna osoba iz Sisačko-moslavačke županije. Neki su od njih kontakti prethodno oboljelih, a neki su novi uvezeni slučajevi, ponovno iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

– Među novooboljelima su supruga muškarca koji se vratio iz BiH, djed osobe koja se vratila iz Slovenije… – navodi Krunoslav Capak. Među novim slučajevima je i četvero kontakata prvooboljelog iz Instituta Hrvoje Požar – dva djelatnika i dva studenta – od ukupno desetero osoba, koliko ih je u 14-dnevnoj izolaciji propisanoj do nedjelje. U Splitsko-dalmatinskoj županiji

dvije novooboljele osobe su iz Splita, a jedna iz Solina i sve tri boravile su izvan Hrvatske. Jedna od tih triju osoba hospitalizirana je u KBC-u Split (ukupno je četvero hospitaliziranih u RH). Kontakti tih triju osoba obrađeni su i njih 14 nalazi se u samoizolaciji. Dvoje pacijenata hospitaliziranih danas popodne u pulskoj Općoj bolnici bračni je par koji se dva dana ranije vratio iz BiH, gdje su boravili na području Sanskog Mosta, kako je potvrdio tamošnji Stožer civilne zaštite u svom priopćenju. Jedanaest zasad potvrđenih slučajeva za sobom je povuklo desetke novih samoizolacija i testiranja, trenutačno ih je 125.

– Većina novozaraženih je “uvoz” iz inozemstva, ali ima i lokalne transmisije – izvijestio je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić na sjednici Vlade.

– Nakon dva mjeseca restriktivnih mjera, dolaskom lijepog vremena razumljivo je da su se naši sugrađani i svi mi zajedno vjerojatno malo više opustili, no ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan – kazao je premijer Andrej Plenković i ustvrdio da je u većini slučajeva riječ o građanima koji su se vratili iz BiH, Srbije i Slovenije. Dodao je da pandemija u svijetu ne jenjava i broj dnevno oboljelih je nikad veći te je najavio tematsku raspravu za pripreme za daljnju obranu od pandemije na sjednici Vlade idući tjedan.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas Hini da pojava novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko dana nije neočekivana, da to pokazuje kako je i dalje potreban oprez.

– Činjenica je da je virus i dalje među nama. Najbitnije je da u svim novim slučajevima znamo način zaraze, da je epidemiološka služba brzo detektirala sve oboljele i da su poduzete sve potrebne epidemiološke mjere – rekao je Beroš te naglasio kako među zaraženima nema turista koji su u Hrvatsku došli na godišnji odmor, ali i da se ne može isključiti da će i toga biti.

– Mi smo se u jednom trenutku otvorili, to je bila naša odluka i potreba, a ako se dogodi ponovni porast oboljelih, imamo spremne mjere koje možemo poduzeti – rekao je Vili Beroš. Naglasio je da u ovom trenutku nema nikakve panike.

– Nema naznake za nekakav značajniji drugi val epidemije – izjavio je Beroš novinarima u Splitu, gdje je bio na predstavljanju kandidacijske liste HDZ-a za 10. izbornu jedinicu, čiji je nositelj.

– Brojni stručnjaci misle da je drugi val eventualno i moguć, ali možda ne sad u jeku ljeta jer epidemiološki virusne bolesti respiratornog tipa slabije se prenose. Međutim, objektivno, ako virus bude i dalje prisutan, moguće je očekivati drugi val na jesen – procijenio je. S obzirom na ono što smo naučili do sada u borbi s koronavirusom – njegovo širenje, kliničku sliku, metodologiju liječenja – Beroš pretpostavlja da bi u eventualnom drugom valu mogli drugačije odgovoriti i odlučiti se za nešto primjerenije i drugačije epidemiološke mjere u sprečavanju ove bolesti.

Pitali smo Krunoslava Capaka koje bi se mjere mogle poduzeti dođe li do ponovnog porasta broja novooboljelih i koliko bi zapravo trebalo novih slučajeva COVID-19 da bi se za tim mjerama posegnulo.

– Imamo mogućnost klasificirati zemlje prema njihovoj epidemiološkoj situaciji i sukladno tome propisati mjeru obavezne izolacije. Nije riječ samo o broju novooboljelih, više je faktora na temelju kojih se to određuje, pa tako i je li riječ o zemlji iz koje nam ljudi pretežno dolaze – rekao nam je Capak, iz čega proizlazi da bi se to moglo odnositi na BiH i Srbiju, iz kojih je najviše uvezenih slučajeva zaraze proteklih dana.

Vecernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *