Božinović: Za građane BiH koji uđu u Hrvatsku obvezna samoizolacija od 14 dana

Voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je otkrio koje će se nove mjere i preporuke uvesti zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

“Najavili smo u utorak nove mjere, danas će biti donesena odluka o privremenoj zabrani prelaska granica Republike Hrvatske. Poseban režim se uvodi za građane Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije. Te osobe će morati biti u samoizolaciji 14 dana nakon prelaska granice, a obveza samoizolacije se ne uvodi za putnike koji tranzitiraju kroz Hrvatsku prema navedenim zemljama”, otkrio je Božinović.

Božinović je najavio i drugu odluku koja se odnosi na putnike u prijevozu.

“Putnici će morati biti obvezni nositi maske u javnom prijevozu. Putnik koji nema medicinsku masku za lice, on se neće moći koristiti uslugama javnog prijevoza. Obje odluke stupanju na snagu 25. lipnja, znači večeras od ponoći”, dodao je ministar Božinović i pojasnio kako su odluke rađene na temelju preporuka struke.

“Većina osoba koja je zaražena u Hrvatskoj došla je iz kruga navedenih zemalja. Mi ćemo na dnevnoj razini pratiti sve što se događa i bit ćemo spremni i brže donositi odluke. Mi možemo ukidati odluke ako se pokaže potreba”, ministar je također pojasnio proces donošenja odluka te dodao kako vozači javnog prijevoza ne smiju pokrenuti vozilo sve dok svi putnici nemaju maske na licima.

Na novinarsko pitanje o maturantima iz BiH koji će zbog škole morati doći u Hrvatsku, iz Stožera su odgovorili kako će se dati preporuke za taj problem. “Osobe koje trebaju biti u samoizolaciji moraju biti izolirani, ali oni ne moraju biti bolesni i oni mogu pisati maturu i u tim uvjetima”, otkrili su iz HZJZ-a.

‘Uvijek će nam na prvom mjestu biti zdravlje hrvatskih građana, a to neki nikada neće ni razumjeti’
“Mi smo postigli jedan od najboljih rezultata na europskoj razini. Što se tiče trenutne epidemiološke situacije mi donosimo nove odluke i mjere. Uvijek smo pravovremeno donosili mjere, kao i u prvoj fazi, tako i sada. Primjetili smo da nam raste broj oboljelih zbog dolazaka iz smjera ovih zemalja. Zbog toga smo uveli poseban režim za dolazak iz tih država. Uvijek će nam na prvom mjestu biti zdravlje hrvatskih građana, a to neki nikada neće ni razumjeti”, rekao je Božinović na pitanje o kritikama njihovog rada.

Božinović je rekao kako će granična policija kontrolirati ljude u tranzitu.

“Za sve ljude koji su u samoizolaciji ostaju prijašnje kontrole”, istaknuo je čelni čovjek MUP-a.

Profesorica Alemka Markotić je rekla kako se radi analize o tome da je virus oslabio: “Nemamo još dovoljnih dokaza, ali definitivno možemo reći kako situacija više nije opasna kao prije nekoliko mjeseci. Većina oboljelih nema ni približno jake simptome kao u veljači ili ožujku. Moram reći kako nije samo stvar u tome koliko će virus biti virulentan, bitna je i količina tog virusa koja se može prenijeti na drugog čovjeka, kao i njegova sposobnost da prodre kroz stanice. Sve se čini da virus više nije toliko snažan jer se ljudi kreću na otvorenom prostoru, a više nema ni stalnog i bliskog kontakta”, pojasnila je profesorica Markotić i dodala kako se na otvorenom prostoru teže prenosi virus i dodala:

“Vidimo da se u Južnoj Koreji i drugim zemljama povećava broj inficiranih, ali nemamo dokaza da se radi o težim kliničkim slikama. To je u skladu onoga što smo govorili da će početkom ljeta virus oslabjeti. Naravno svi se moraju držati dosadašnjih pravila o dezinficiranju itd”.

Zamjenica Krunoslava Capaka Marija Bubaš je pojasnila i kako je situacija u Zadru epidemiološki stavljena pod kontrolu jer je oboljelo samo sedam osoba.

Bubaš je na pitanje o novim mjerama za vjenčanja i sprovoda kazala kako do sada nije postojao niti jedan slučaj vezan za vjenčanja te da neće biti nikakvih novih mjera jer se svi dobro pridržavaju propisanih mjera. “Razmak u tramvajima se neće strože kontrolirati jer je to fizički nemoguće, zato se i preporučuju medicinske maske. Može to biti i platnena maska. Odgovornost je u svakome od nas. Ako znamo da je gužva u gradu, možda trebamo krenuti 15 minuta ranije nego što smo to radili inače. Vidim da se gradske vlasti trude, ali maske za lice su jednostavno postale neizbježne. Odgovorno je na nama hoćemo biti u gužvi ili ćemo ići u idući tramvaj ili autobus”, odgovorila je Bubaš.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *