Danas je blagdan sv.Ivana Krstitelja

Danas 24.lipnja 2020. godine katolici diljem svijeta obilježavaju blagdan Sv. Ivana Krstitelja kada svi Ivani, Ivanke, Ive i Ivice rođeni između 24. lipnja i 26. prosinca slave svoj imendan.

Ostalima je imendan 27. prosinca na blagdan sv. Ivana Apostola i Evanđelista koji je kao učenik Ivana Krstitelja, prvi s Andrijom pošao za Kristom.

Zanimljivo je da se na današnji dan slavi rođenje Ivana Krstitelja, što je pomalo neobično, jer se praznici ostalih kršćanskih svetaca slave na dan njihove smrti. Katolička Enciklopedija kaže da je „Sveti Ivan bio prožet Duhom Svetim još u utrobi svoje majke…stoga njegovo rođenje treba slaviti kao dan trijumfa“.

Ususret ovome blagdanu diljem Bosne i Hercegovine je oduvijek bio običaj da se uoči tog Blagdana pale vatre preko kojih se preskače.

Trodnevnica na čast svetom Ivanu Krstitelju započela je ove nedjelje (21. lipnja) u crkvi sv. Ivana u Knešpolju, dok je u utorak (23. lipnja) bila upriličena procesija s kipom sv. Ivana od crkve u Knešpolju do vrela Crnašnice gdje će se održati i sveta misa.

Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH, a svake godine ga pohode vjernici iz cijele Europe.

Veliki broj vjernika okupio se sinoć u Podmilačju na bolesničkoj misi. Središnje misno slavlje je danas u 11 sati.

Ivanjski krijesovi odnosno „Svitnjaci“ tradicionalno okupljaju sve generacije, te stare podsjećaju na djetinjstvo svoga djetinjstva, a mladi skokom kroz oganj koji žeže donose daleko veće uzbuđenje od bilo koje kompjutorske igrice.

Vjerujemo da su ivanjski krjesovi gorili širom Bosne i Hercegovine i čestitamo imendan svima koji ga slave.

FOTO: Vrisak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *