Plenković: Ne mogu vjerovati da je Bernardić izabrao diktatora Tita

Iz večerašnjeg predizbornog sučeljavanja na RTL televiziji između Plenkovića i Bernardića izdvajamo:

Tuđman ili Tito?

Bernardić: Tito.

Plenković: Ne mogu vjerovati da je Bernardić izabrao diktatora.

Plenković: Dobro, neka javnost zna da je SDP za Tita.

Koliko često idete na mise?

Bernardić: Idem za veće svetkovine.

Plenković: Idem često, nekad sam, nekad s obitelji.

Bosna i Hercegovina? Dodik ili Komšić?

Plenković: Čović.

Damira Gregoret: Dodik ili Komšić?

Plenković: Čović. Želimo da Hrvati imaju legitimne predstavnike vlasti.

Sutra istječe predsjedanje EU. Jeste li ponosni na Hrvatsku?

Bernardić: Hrvatska je prespavala predsjedanje. Nitko nije čuo za nas. Nisam zadovoljan, jer nismo izborili više za naše građane. Zašto nismo reformirali stvari koje bi nam bile bitne, poput rješavanja pitanja migranata. Zašto bi RH bila hot spot? Propustili smo napraviti hrpu stvari. Nismo napravili ni pripreme za donošenje novog međunarodnog financijskog okvira. Nismo napravili apsolutno ništa, niti jednu konkretnu stvar. Umjesto da smo nametnuli svoju agendu, razgovarali smo o zapadnom Balkanu. Nismo izborili više za naše građane. Nismo ni taknuli pitanje migranata.

Plenković: Pokazali ste takvu prazninu da me je iskreno sram. U okviru našeg predsjedanja napravili smo izvrstan posao u neviđenim okolnostima. Dogovoren je Brexit… U protekle četiri godine nakon svakog Europskog vijeća u Saboru sam tumačio o čemu se raspravljalo. Nisam vas tamo vidio nijednom. Vi ste lider opozicije, a niste pokazali minimum zainteresiranosti za europske teme.

Pozdrav ‘Za dom spremni’

Bernardić: Zakonom bismo zabranili taj pozdrav, uključujući i na HOS-ovom grbu. Taj pozdrav odgovara Srbiji. Braniteljima HOS-a kapa do poda, ali za taj pozdrav nema mjesta.

Plenković: SDP je taj koji je legalizirao Za dom spremni. Ja sam protiv tog pozdrava, osuđujemo zločine u NDH. Njemu nema mjesta u javnom prostoru osim u ovim malim slučajevima iz pijeteta prema poginulim braniteljima HOS-a.

Novi izbori ili velika koalicija?

Bernardić: Velika koalicija sa strankom koja je puna korupcije ne dolazi u obzir.

Plenković: Veliku koaliciju sa SDP-om nikad.

Možete li zamisliti svoju obitelj s iznosom minimalne plaće?

Plenković: Naša ambicija u idućem mandatu je da minimalna plaća bude 4250 kn, a prosječna plaća u Hrvatskoj 7600 kn. Javni dug u našem mandatu je smanjen sa 81 posto udjela u BDP-u na 73. Nastojim učiniti ozračje za sve građane boljim. Građani žive bolje nego prije četiri godine. Plaće u javnom i državnom sektoru porasle su za 18 posto.

Bernardić: Ja znam kako se živi u Hrvatskoj. Moj brat je radio za minimalac i otpušten je u krizi. Znam kako Hrvatska izgleda, milijun ljudi žive na rubu siromaštva. Moja susjeda je otpuštena iz pekare, poslodavac nije vjerovao da će biti mjera. Zašto niste prihvatili da neoporezivi dio plaće ide na pet tisuća kuna? Plaće bi narasle za oko 4300 kn neto. Hrana nije pojeftinila, ništa niste napravili da to spriječite. Zašto niste prihvatili minimalnu plaću 4000 kuna? Morate se probuditi, vratiti se u realnost.

Plenković: Bernardić nije u realnosti ni u Zagrebu ni u Bruxellesu. Imali ste 44 izmjene poreznih zakona. Mi smo imali četiri predvidljiva rasterećujuća vala. Devet milijardi su rasteretili građane i poduzetnike… Pa još milijardu i pol… Za razliku od vaše Vlade kada nam je kreditni rejting pao, mi smo Hrvatsku digli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *