Svećenik izazvao burnu rekaciju: Tvrdi da molitvu koju mnogi mole ne smijemo moliti

Osvrćući se na društvenim mrežama na jučerašnje Evanđelje, doktorand na doktorskom studiju iz sustavne dogmatske i biblijske teologije na KBF-u u Zagrebu fra Mate Bašić progovorio je o molitvama “U ime Isusovo” koje mnogi laici mole. Njegovu objavu donosimo u cijelosti.

Mnogi će me u onaj dan pitati:
‘Gospodine, Gospodine!
Nismo li mi u tvoje ime prorokovali,
u tvoje ime đavle izgonili,
u tvoje ime mnoga čudesa činili?’
Tada ću mu kazati:
‘Nikad vas nisam poznavao!
Nosite se od mene,
vi bezakonici!’
Mt 7,22-23

Pa toliko o tim molitvama U Ime Isusovo… Ili ono gdje vjernici umišljaju da imaju neku vlast nad drugim silama, pa onda tim nekim umišljenim autoritetom zapovijedaju U Ime Isusovo, kao kod Skevinih sinova gdje u Djelima apostolskim čitamo: “Zato i neki Židovi zaklinjaoci-potukači pokušaše zazvati ime Gospodina Isusa nad one koji imahu zle duhove.

Govorili su: »Zaklinjem vas Isusom koga Pavao propovijeda.« To činjaše sedam sinova nekog Skeve, židovskoga velikog svećenika. Zli im duh odvrati: »Isusa poznajem i Pavla znam, ali tko ste vi?« I čovjek u kome bijaše zli duh, nasrnu na njih i nadjača ih te oni goli i izranjeni pobjegoše iz one kuće.”

Crkva odbacuje bilo koju mogućnost u kojoj bi vjernik laik zapovjednim načinom molio ‘U Ime Isusovo’

Zbog tih razloga, Crkva ne dopušta uzimanje vlasti ili autoriteta u Isusovo ime, jer čuva i brine za svoje stado, te odbacuje bilo koju mogućnost u kojoj bi vjernik laik zapovjednim/imperativnim načinom molio U Ime Isusovo. Zato Crkva, od najstarijih dana daje molitve zaštite koje vjernik uvijek i svagda može moliti, kao što je molitva “Pod obranu se tvoju utječemo, Sveta Bogorodice…”

Radije ću se uvijek ponizno utjecat pod obranu i zaštitu svetaca i Crkve, kao što je sv. Franjo ponizno i pobožno molio, dok je svećenik, iako možda manje svet i veliki grešnik, snagom i vlašću Crkve i Svetoga Reda, zapovijedao demonima, nego li umišljeno sam uzimati vlast i na kraju čuti Isusov: “Nikada vas nisam poznavao! Nosite se od mene…”, prenosi HKM

Podsjetimo, fra Mate Bašić je i prošlih godina upozoravao na molitvu: U ime Isusovo, koju u isto vrijeme preporučuju mnogi drugi svećenici posebno karizmatici. Istina je naime, da Crkva laicima nije zabranila ovu molitvu te da je ovo gore napisano, isključivo mišljenje ovog svećenika, a ne službeno stajalište Katoličke Crkve ili HBK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *