Bolnica u Sarajevu prenatrpana, pitanje je do kada će izdržati

Znali smo da će krenuti navala na medicinske ustanove. Tako je sada, mi smo zatrpani, pretrpani, dolaskom velikog broja pacijenata”, kaže liječnik u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” u Sarajevu, dr. Hasan Tanović za N1.

Sarajevo bilježi najveći rast novozaraženih, a samo u protekla 24 sata ih je zabilježeno 99. Kako ističe Tanović, koji je i potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Sarajevske županije Opća bolnica u Sarajevu, tijekom stanja nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), bila je proglašena COVID bolnicom, a danas je na usluzi svim građanima koji dolaze zbog drugih oboljenja.

“Odgovorno mogu reći da je Opća bolnica sada tako preopterećena i sigurno neće dugo izdržati ovaj priljev pacijenata s postojećim kapacitetom, brojem osoblja i materijalnim sredstvima koja preko tranše dolaze od Sarajevske županije preko Fonda zdravstvenog osiguranja. Opća bolnica s postojećom tranšom neće izdržati, jer ovakav način rada znači udvostručenje broja dežurstava u svim službama ove bolnice” , navodi Tanović, koji je i član Upravnog odbora ove bolnice.

vecernji.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *