Liječnica iz ‘srpskog Bergama’: Šaljite pomoć, kolega nema, a pacijenti nam umiru svaki dan!

Hadžifejzović prepričava da je odjel Doma zdravlja, na čijem je čelu, pretvoren u Covid odjel i da se u njemu nalazi više od 30 pacijenata u srednje teškom i veoma teškom stanju.

Rade Panić, predsjednik Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije, danas je na svom Twitter profilu objavio pismo koje je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uputila načelnica internog odjela Doma zdravlja u Sjenici, dr. Mersada Hadžifejzović. U njemu upozorava na to da će, ako ne dobiju stručnu liječničku pomoć, doći do ‘apokalipse Sjenice’, javlja Nova.rs.

– Načelnik sam internog odjeljenja Doma zdravlja Sjenica u kome rade tri internista, ja i moje dvije kolegice. Sve tri smo oboljele od infekcije Covid-19 kao i pet sestara, trenutno smo u izolaciji. Jedna kolegica je hospitalizirana u KBC Bežanijska kosa, a nas dvije smo na kućnom liječenju – prenosi pismo ove liječnice Panić, iz komentar ‘odgovorna država’.

Hadžifejzović prepričava da je odjel Doma zdravlja, na čijem je čelu, pretvoren u Covid odjel i da se u njemu nalazi više od 30 pacijenata u srednje teškom i veoma teškom stanju.

Svi imaju upalu pluća sa veoma lošom Sa O2, febrilni su. Njihovo liječenje su preuzeli liječnici opće medicine, liječnici medicine rada, fizijatri, oftalmolozi i ostali raspoloživi liječnici kojih je veoma malo. Svakog dana nam umiru pacijeti… Stanje je veoma ALARMANTNO!!!! Prijeti zaraza cijeloj non Covid bolnici, hemodijalizi i svom medicinskom osoblju, jer naš odjel, koji je Covid, nije fizički odvojeno od non Covid odjela – upozorava liječnica.

Hadžifejzović navodi i da odjel Doma zdravlja u Sjenici nije osposobljen za liječenje pacijenata oboljelih od korone ni aparatima, niti medicinskim kadrom.

– U bolnici ne postoji respirator, centralni kisik, nemamo infektologe, pulmologe, anesteziologe, anestetičare – piše ova doktorica, koja je u prvom naletu koronavirusa, u travnju 2020. bila radno angažirana u Covid bolnici u Ćupriji kao nefrolog sedam dana.

Na samom kraju obraćanja ministru, liječnica iznosi svoje najgore strahove.

Gospodine ministre, ukoliko ne reagirate brzo i ne pošaljete stručnu liječničku pomoć, dogodit će se apokalipse Sjenice… Pomozite, molim Vas!!! Nadam se da ćete brzo reagiratu i pružiti nam adekvatnu pomoć – zaključuje dr. Hadžifejzović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *