Manjine bi mogle dobiti ministra, Jandroković ne isključuje da to bude Pupovac

Iza nas su izbori za koje se očekivalo da će biti najneizvjesniji, no završili su uvjerljivom pobjedom HDZ-a. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je već u ponedjeljak da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine poručivši kako bi formiranje nove vlade moglo biti vrlo brzo.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u Dnevniku Nove TV kazao je da je u kampanju krenuo s tri cilja – pobjeda HDZ-a, pobijediti u njegovoj izbornoj jedinici te osvojiti više glasova nego na prethodnim izborima.

Volio bi da se što prije krene u slaganje nove vlade. “Predsjednik HDZ-a pokazat će 76 potpisa već, kako očekujem, pred kraj srpnja. Onda o Predsjedniku države ovisi kada ćemo konstituirati novi sabor”, dodao je Jandroković.

O dogovaranju i koaliranju kaže kako neće biti šopingiranja. “Bit ćemo oprezni. 76 mandata, ako su pouzdani, to je vrlo dobro i stabilno rješenje. Ako netko želi podržati naš program i našu vladu, dobro je došao, ali neće biti nikakvih šopingiranja niti žetončića”, objasnio je Jandroković.

Smatra da ulazimo u izazovno razdoblje u kojem će jesen biti ekonomski izazovna pa će, navodi, HDZ tražiti partnere koji su im prihvatljivi svjetonazorski i programski. “Ali isto tako i koji su spremni preuzeti odgovornost za upravljanje Hrvatskom”, rekao je Jandroković dodajući kako ne bi komentirao hoće li u tome sudjelovati i IDS.

No kazao je da smatra da je u redu da manjine, s obzirom na to da će svih osam manjinaca biti uz HDZ, dobiju ministra. “Ako će u saboru biti osam zastupnika manjina, bilo bi prihvatljivo da imaju nekoga u vladi. Ne vidim tu nikakav problem”, naveo je Jandroković. 

Nije isključio da ministar bude SDSS-ov Milorad Pupovac. Kazao je samo kako to mora biti prepoznatljiva osoba koja će vladati svojim resorom.

Na pitanje želi li opet biti predsjednik sabora navodi kako će o tome biti razgovora na stranačkim tijelima. “Ja sam s predsjednikom HDZ-a razgovarao o svojim ambicijama, složili smo se oko toga kako to treba izgledati”, dodao je ne navodeći detaljnije.

O Miri Kovaču i još nekima koji nisu uspjeli

Jandroković navodi kako su njihove liste bile uključive i pokazale su svu raznolikost stranke. “Dobili smo dosta glasova centra, ali HDZ je stranka desnog centra”, objasnio je dodavši kako misli da su liste bile jako dobre.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *