Zdenko Ćavar: Osvajao sam prvenstva Hrvatske, a to u Širokom Brijegu nisu cijenili

O karizmatičnom Širokobriješkom enigmatu, pjesniku, i tekstopiscu znamo tek ponešto.
Portal Borak.info vam predstavlja detalje od gotovo pola stoljeća stvaralaštva Zdenka Ćavara iz Knešpolja.

-Kao dječak negdje u osmon razredu osnovne škole zaljubio sam se u tadašnju đžepnu križaljku u kojoj su radili po menu najveći majstori enigmatike na ovim prostorima, pokojni Zvonimir Kurteš, Stanislav Železnik i Branko Lipanović.
Tu sam ispekao zanat i čast mi je bilo s njima raditi za brojna enigmatska izdanja. Moja enigmatska karijera o tada je strelovito počela ići naprijed, preko bezbroj križaljki objavljenih u izdanjima Bjelovarskog Čvora, Vijesnikova kviza, Đžokerovih izdanja, Sfinge, Izazova, Enigme, Zagonetke, Hika, Eureke,Orbisa, Pet plus, i Skandi , kazao je za portal Borak.info Zdenko Ćavar.

Zdenko Ćavar je surađivao s brojnim poznatim novinama Vjesnik, Vikend, Večernji list, Dnevni list, Hercegovački tjednik, Slobodna Dalmacija i nekoliko tvorničkih listova.

Za pedeset godina enigmatskog stvaralaštva objavio je preko 30 000 enigmatskih sastavaka. To je postignuće za Ginesovu knjigu rekorda, obzirom da i dan danas u poznim godinama života pravi bezbrojne križaljke, bez ikakvih pomagala.

Urednici su o Zdenku Čavaru pisali raznorazne komentare, a jedan ćemo citirati:

“Svojim vrhunskim križaljkama odavno je zauzeo istaknuto mjesto, urednicima je znan kao vrstan autor križaljki, odlikuje se mnoštvom lijepih riječi, prepoznatljiva poetska čvrstina u slučaju Hercegovca od pera, može se locirati u svakoj Ćavarovoj križaljci”, kazao je Suzy Oliver.

Zdenko Ćavar je jedan od rijetkih sastavljača križaljki, čije radove brojni rješavači mogu prepoznati, čak bez njegovom potpisa, toliko su osebujne i odličju posebnim štihom.
Čuveni enigmatski mag Robert Pauletić za Ćavara je rekao;
“Njegove križaljke su posebna priča, toliko snage i briljantnih lomova, suglasnika i samoglasnika, toliko svježine i znanja, toliko toga lijepoga, teško je, ako ne i nemoguće naći u djelima svih ostalih majstora enigmatske umjetnosti”.

Čuveni pisac Charles Bukowski jednom je prilikom napisao:

“Ne volim tuđe pjesme, ako mi se baš čita dobra pjesma, onda obično pročitam svoju pjesmu”.

I Robert Pauletić dugogodišnji urednik i pokretač brojnih enigmatskih magazina kazao je:

“Ne volim riješavati križaljke s jednom iznimkom za razliku od Bukowskog, kad mi se prohtije ne volim rješavati vlastite nego Ćavarove”.

Kad sam kao mladić od 14.godina objavio prvi rad u Vikendu, interesantan po tome što se svaka kućica u mreži križaljke plaćala tadašnji jedan dinar, poštar pokojni kada je donio honorar u rodnu kuću u Knešpolju, pokojni ćaća mi je rekao, to su moje dvije plaće u rudnicima boksita.
To je jedna od anegdota iz enigmatskog života, tisuće drugih anegdota je bilo za pedeset i više godina bavljenja enigmatikom, brojni susreti, bezbrojna druženja, ali i natjecanja, kazao je Zdenko Ćavar za portal Borak.info.

Na 11. međunarodnih enigmatskih prvenstava, koji je organizirao ugledni i prestižni list Kviskoteka, Zdenko Ćavar je sudjelovao na svih jedanaest natjecanja i po zbroju bodova na svih jedanaest prvenstava daleko je bio ispred svih drugih.

Dva puta je bio prvak, četiri puta viceprvak, a svi ostali plasmani su bili od drugog do petog mjesta.

To još nije pošlo za rukom nikome, osim pokojnom doktoru Zvonimiru Kurtešu, koji je isto bio prvak dva puta.

Na jednom enigmatskom natjecanju na kome je sudjelovalo puno Hercegovaca, čuveni Robert Pauletić ja napisao jedan krasan članak sa slikom Širokog Brijega.

“Mali Široki Brijeg enigmatska metropola”.!

Zdenko Ćavar je kroz godine rada i osvajanja titula, natjerao i druge te su se pojavila braća Soldo, Ružica Soldo pjesnikinja, Frano Vukoja legendarni humorist isto enigmat, Marinko Ćavar poznati aforist, Slavko Naletilić isto se bavi enigmatikom i naša perjanica najmlađi Filip Karačić koji trenutačno sastavlja pitanja za sve vrhunske kvizove koje gledate na Hrvatskoj televiziji.

Htio neko priznati ili ne Zdenko Ćavar je Bard i Dôen Hercegovačke i Širokobriješke enigmatike i možda da njega nije bilo ne bi se pojavili braća Soldo i ostali.
Treba još spomenuti još dvojicu vrsnih enigmata, naših susjeda gospodina Željka Marinovića iz Mostara koji isto vuče korijene iz Širokog Brijega i gospodina Predraga Bošnjaka na kojeg je Ćavar utjecao da se bavim enigmatikom.

Zdenko Ćavar je bio predsjednik prvog enigmatskog kluba Ero, koji je osnovan u bivšoj Jugoslaviji, a ostavio je ogroman pečat u bezbrojnim enigmatskim listovima i novinama te danas aktivno radi bez pomoći pomagala za Riječki Fenix, Zagrebačku Kvizoramu i osobitu simpatiju Kviskoteku koja ima tri izdanja.

Najvećim enigmatskim postignućem smatram jednu mega križaljku, koju sam za Večernji list napravio za dva i pol sata, a radi se o zahtjevnoj križaljki gdje je trebalo uvrstiti 100 najvećih Hrvata u povijesti. Od Marina Sraba, Matije Gubca, Juraja Dalmatinca, Slavoljuba Pinkale, Dražena Petrovića, Bana Jelačića, Franje Tuđmana itd.

S osvojenih prvenstava dobio sam veliki broj priznanja, a bilo je i onih koje nisam podizao te i to smatram priznanjem.
Osim toga enigmatika me je edukativno podigla na maksimum, ne moram neki pojam tražiti na Instagramu, niti upirati enciklopediju daje učim, jer sam već od šestog razreda kao dječačić počeo čitati enciklopediju. Moje znanje za sastavljanje križaljke je od pojma AACHEN do pojma ŽVRK,
ističe Zdenko Ćavar.

Moja slabost u životu , gdje se nisam dokazao je poezija, profesori su davno na putevima Širokobriješkoj Gimnaziji čitali moje pjesme, govorili ovaj će daleko dogurati, bit će drugi Cesarić, koga ja obožavam, ali je mene put odveo u labirint enigmatike i nisam mogao iz toga izići niti dan danas.

Ipak, dokaz da znam i imam u malom prstu poeziju je moja zbirka pjesama iz 2010. godine s nazivom BRŠLJAN STIHOKLEPCU, karakteristična po nazivu koji ima 17 različitih slova.

Profesor Stanko Jurilj me je odgajao, a on je uočio moj talent te me podržavao kao Lektor u Gimnaziji.
Knjiga je išla ciljano na Ginesa, a ako uzmemo samo zadnji dio te knjige, da svaka riječ u pjesmi završava sa 6 istih slova.
Po meni je to čak i lagan zadatak, prije toga u djelu knjige ima pjesma, gdje svaka riječ počinje s 5 istih slova, a da ne govorimo o pjesmama s četiri, tri ili dva ista slova, te niz klasične poezije. Pisao sam tekstove za Tonija Čavara, Nenada Vetmu i Lea Morena, govori Zdenko Ćavar.

Pjesmu iz ove zbirke “Sad razumijem tebe majko smatram emocionalnom ljepoticom”, bila je hit Radio postaje Široki Brijeg, dali je i sada ne znam u izvedbi Lea Morena.

Tu pjesmu bih izdvojio, ali međutim ja ne bi bio ja da se nisam iznenada uključio u Haiku poeziju.
Zašto, zato što intrigantna poezija Haiku traži od čovjeka nadljudsko, svemirsko poznavanje svijeta i događaja.
U tri mala stiha moraš reći više, nego Dostojevski u svim svojim romanima, to me privuklo i kad su mi objavili tri pjesme(pod rednim brojem 18 je bilo moje ime) u Svjetskoj zbirci Samoborskih susreta koji se dešavaju svake godine. Iz BiH je bila naša Ružica Soldo, a u toj zbirci su bili pisci iz svih dijelova sveta, a meni je bila posebna čast da sam upao u tu zbirku. I odmah sam napisao zbirku i bit će tiskana do kraja godine, zove se Škrinja pod Suncem, karakteristična opet po nazivu od 15 različitih slova.

Pošto su te pjesme kratke volio bih da pročitam njih par:

DIMNJAČAR I GRABOVAC
S POTKOVOM ISPOD DUGE
PETAK TRINAESTI

GOLUB MIRA
NAOKOLO BESCILJNO LETI
MASLINA CVIJETA BARUTOM

MEDENI MJESEC
STRŠLJENOVI BODU
RUŽIČASTE LATICE

SMRT
JE SAMO JEDNA F(R)AZA
NA KRAJU ILI POČETKU

VALENTINOVO
BESMISAO CJELOVA
PAHULJICE HLADE U NOĆI

KOLIJEVKA
NA DJEČJOJ RUČICI
VEĆ UGASLA ZVIJEZDA

PREDNOST BOLI
JE ŠTO NEMA MANA
TRAJE BESKRAJNO

LJETNO POPODNE
U VRELOM PIJESKU
JETIJEVE TANGE

VRAZI U LEŽALJKAMA
PIJUCKAJU PIVO
PJEŠČANA URA CURI

SLAST PELINA
BAŠ UVIJEK USPIJE
LJUBAV NIKADA

FLERT
JE KAO FILM
RAZVIJA SE U TAMI

SAMOĆA
NAJVEĆA RADOST
MOGA SVEMIRA

Buduća zbirka će imati oko 70 stranica, a trebala bi izići do kraja godine.

Nakon pola stoljeća u enigmatici i poeziji, nikada mi nije bio uvijet materijalni motiv, aktivan sam i danas u poznim godinama života.
Kroz enigmatiku naučiš da je mladost proljeće života, da je starost jesen života, međutim netko tko je stvarao te izričaje je pogriješio.
Postoji zima života, to su ljudi već mojih i daljih godina. Iako sam u toj zimi života još sam aktivan, imam dvoje prekrasnih unuka, koji su moj polet, da njihov djed ostavi neki trag njima, Širokom Brijegu i Hercegovini najviše kroz enigmatiku gdje sam daleko dogurao, a nešto i kroz zbirke pjesama.
Malo tu ima i žuči, ja sam osvajao prvenstva, to je za malo selo kao Knešpolje i mali gradić kao Široki Brijeg to je trebao biti događaj, da te prime u općini, da te pozove radio ili televizija. Međutim taj poznati hercegovački jal te nedefinirana averzija prema pozitivi, intelengenciji i velikanima je utjecala na to da nikada nitko osim portal Borak.info nije pokušao mene kontaktirati, Nikada neću zaboraviti tu gorčinu kada sam prvi put bio prvak Hrvatske
lipnja. 2001, sutradan u Večernjem Listu je i izišao članak o tome, međutim članak nije objavio niti jedan novinar iz Širokog Brijega, niti Radio Široki Brijeg, nego je objavio novinar iz Orašja čiji je čovjek također sudjelovao i bio plasiran kao treći. Lijepo sam upamtio taj članak koji glasi.

Na petom otvorenom prvenstvu Hrvatske u enigmatici naš enigmat Nedeljko Nedić je osvojio treće mjesto, mi mu čestitamo, a neki Zdenko Ćavar iz Širokog Brijega je bio prvi.
Ja sam očekivao članak u Večernjem Listu ili na Radio Širokom Brijegu da netko kaže naš Zdenko Čavar je prvak, a to je velika stvar za Široki Brijeg. To je mene ohladilo da nikada nisam htio imati posla s novinarima, bilo je kasnije poziva, isprika kao i uvijek.
Međutim, poznavajući novinara s portala Borak.info, njemu prepuštam da prvi ima čast da moje ime stavi u javna glasila, mada ja nisam ljubitelj toga, dali je to jal, nemar ili averzija prema uspjehu, završio je Zdenko Ćavar razgovor za portal Borak.info.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *