POSJET PLENKOVIĆA MOSTARU Čović je trebao poslati oštrije i jasnije poruke

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je boravio u Mostaru gdje je sudjelovao na misnom slavlju u čast ustoličenja novog mostarsko-duvanjskog biskupa Petra Palića. Susreo se i s predsjednikom HNS-a i HDZ-a BiH Draganom Čovićem istaknuvši nakon sastanka potporu BiH kao državi triju jednakopravnih konstitutivnih naroda.

“Ako se poštuje načelo legitimnosti, političkog predstavljanja konstitutivnih naroda onda takvih pitanja nema”, poručio je Plenković nakon sastanka s Čovićem te istaknuo da je najvažnije nastaviti dijalog koji bi trebao dovesti do određenih pomaka.

Gostujući prije nekoliko dana na jednoj bh. televiziji Bakir Izetbegović je, među ostalim, poručio kako će “Hrvatima nastaviti birati Komšića na nižim razinama”.

Upitan da komentira Izetbegovićevu najavu Čović je istaknuo da je to doživio kao trenutak u kojem je čelnik SDA procijenio da treba malo rasteretiti pritisak kojeg ima u svojoj stranci i pritisak koji ima oko svojih dužnosnika i prebaciti težište problema.

Preblag Čovićev komentar

Analitičari smatraju da je Čovićev komentar pred hrvatskim premijerom o Izetbegovićevoj najavi bio preblag. Novinar portala Dnevnik.ba Marko Soldo kazao je za Direktno kako je Čovićeva izjava trebala biti oštrija. “Što se tiče posjeta hrvatskog premijera Plenkovića, vidim tu jedan kontinuitet u dosadašnjim njegovim izjavama i nastojanjima da pokuša pojasniti javnosti u Hrvatskoj položaj u kojem se nalaze bh. Hrvati, a samim time važnost legitimnog predstavljanja”, rekao je Soldo. 

Dodaje kako mu nije jasno zašto Čović nije bio konkretniji i oštriji po pitanju Izetbegovićeve najave o preglasavanju Hrvata. 

“Čović je kazao da Izetbegović to čini kako bi malo provjetrio odnose u SDA, međutim, to je potpuni promašaj jer je Izetbegovićeva najava bila dosta radikalna i mislim da je Čović hrvatskog premijera trebao puno jasnije upozoriti i zatražiti zaštitu od hrvatske države”, ocijenio je Soldo dodavši kako se od Plenkovića mogu očekivati potezi onako kako mu se na njih “ukaže iz središnjice HDZ-a u Mostaru”. 

“Hrvati u BiH se nerijetko žale na ‘mlaku’ politiku iz Zagreba. Međutim, valja znati da svaka vlast u Zagrebu može napraviti bilo što po pitanju bh. Hrvata samo na osnovu onog što čuje iz središnjice HDZ-a BiH u Mostaru, odnosno od predsjednika te stranke Čovića”, zaključio je Soldo za Direktno.

Legitimno predstavljanje i izborni zakon

Predsjednik najjače oporbene stranke u bh. Hrvata HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović smatra da pred Plenkovićem treba slati jasnije i razumljivije poruke. “Osobno bih volio čuti čvršće stavove naših političkih predstavnika kada razgovaraju s premijerom Plenkovićem. On je taj koji eventualne politike može provoditi na osnovu onog što čuje na terenu, što su te poruke bolje i samorazumljivije, isto tako će ih i hrvatski premijer shvaćati”, kazao je Cvitanović za Direktno.

Istaknuo je i da u priči o europskom putu Hrvati u BiH ne smiju zaboraviti da im je prioritet – legitimno predstavljanje i izborni zakon.

“Što se tiče onoga što je Plenković govorio u Mostaru, s tim se mogu složiti, ali moram istaknuti da je od Čovića nedostajalo više konkretnosti, posebno kada je u pitanju izborni zakon u BiH. EU je Bosni i Hercegovini prioritet, ali Hrvati tu ne smiju zaboraviti prioritet nad prioritetima, a to je legitimno predstavljanje i izborni zakon”, zaključio je Cvitanović.

Plenkovićev dolazak znak poštovanja

Plenković je rekao novinarima da mu je izuzetno drago što je u ponedjeljak u Mostaru u prigodi ustoličenja novog mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Palića, kojega, kako je kazao, izrazito dobro poznaje i koji dolazi s dužnosti biskupa na Hvaru, a ujedno je i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije.

“Također, moj dolazak znak je velikog poštovanja prema dosadašnjem biskupu Periću koji je ostavio ogroman trag ovdje protekla gotovo tri desetljeća i mislim da je ova tranzicija koja se sada zbiva važna za vjernike, Hrvate, katolike ovdje u ovoj biskupiji, što je naravno bitno uopće za položaj i koheziju Hrvata u Bosni i Hercegovini”, kazao je hrvatski premijer novinarima nakon sastanka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *