Rudi je rekao: ‘Hrvat sam i ne mogu i neću pucati na Hrvate’

Avion legendarnog Hrvatskog pilota vraćen je prošle godine iz Austrije u Hrvatsku. Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Dogodilo se to na današnji dan 1991.

Bilo je to 25. listopada 1991. dok se JNA u brzini povlačila iz Slovenije, a Hrvatskoj, zajedno s pobunjenim hrvatskim Srbima, spremala otvoreni rat i agresiju. 

– Ja sam Hrvat, neću i ne mogu pucati na Hrvate –  rekao je pilot Rudolf Perešin austrijskoj kontroli leta. Tog je dana, kao pripadnik JNA, poletio MIG-om 21 s bihaćkog aerodroma.

– Tim činom Rudi je otvorio pogled svijetu kakav je rat kod nas. Njegovim preletom i bijegom nismo dobili zrakoplov, no dobili smo pilota – kazao je brigadni general Dražen Šćuri, zapovjednik HRZ-a i PZO-a, na 20. obljetnici preleta i 7. Memorijalu u Ivanić Gradu i Cagincu, gdje je Perešin proveo djetinjstvo.

U jednom dokumentarcu Perešin je opisao što je osjećao dok je rulao austrijskom pistom u srebrnom avionu s crvenom zvijezdom.

– Spustio sam se na visinu od 100 metara, izvukao stajni trap, jasno vidio pistu aerodroma i sam grad Klagenfurt. Sletio sam bez problema.

– Nisam bio uzbuđen. Nisam se ni bojao. Istina, mučila me mala neizvjesnost – kazao je legendarni pilot Perešin.

Preko austrijskih Alpa i Bleiburga, s oko 1100 kilometara na sat, ušao je tako u austrijski zračni prostor.

Nakon preleta neprijatelj je bio potpuno zbunjen

Za austrijske medije Perešinov prelet bio je tek bizarna epizoda rata u susjedstvu koju su lansirali kao ekskluzivu. U Hrvatskoj, izloženoj srpskoj agresiji, kapetan prve klase Rudolf Perešin postao je pravi nacionalni junak.

Srpska ratna propaganda, pak, bila je potpuno zbunjena. Kako objasniti da im je pilot Hrvat, ispred nosa, s najvećeg vojnog aerodroma Bihać, gotovo “maznuo” nadzvučni borbeni avion i mirno sletio u Austriju. Pa su izmislili da je Perešin zatražio politički azil u Austriji. A nije. Jasno je rekao prvom austrijskom vojniku koji je prišao njegovu MiG-u i zbunjeno ga pitao što radi tu. 

– Dezertirao sam iz JNA jer nisam sposoban ni voljan pucati na hrvatske vojnike.

Pukovnik austrijskog ratnog zrakoplovstva, borbeni pilot Dieter Szolar, kasno navečer tog 25. listopada, sreo se s Perešinom u jednoj gostionici u Felekirchenu gdje je vojska, nakon kraćeg ispitivanja na aerodromu, sklonila hrvatskog pilota.

Bijeg je bio kompliciran i opasan pothvat

Szolar, očito oprezni tip, odmah je Rudija prebacio u jedan privatni stan. Shvatio je da se i neki azilanti Srbi “muvaju” u gostionici.     

– Rudolf Perešin predao je svoju vojnu odoru i osobno naoružanje. Dobio je civilno odijelo koje mu nije pristajalo, pa sam mu donio donje rublje, pribor za osobnu higijenu i voće-  ispričao je detalje pukovnik Szolar u dokumentarcu “Let za pamćenje”. 

Bijeg hrvatskog pilota s aerodroma Željava kraj Bihaća bio je komplicirani i opasan pothvat koji se u potpunoj tajnosti spremao mjesecima. Bez Perešinove supruge, Ljerke, to svakako ne bi bilo moguće. Ona je prva stupila u kontakt s hrvatskom stranom i prenijela mužu da postoji interes hrvatskih vlasti da Rudi preleti doma. Kad se vratila, nije znala kako započeti razgovor sa suprugom.

– Znam da je nemoguće, ali… I ja njemu sve prepričam, a on mi kaže: ‘Pa nije to nemoguće – ispričala je gospođa Perešin jednom prilikom u intervjuu za Jutarnji list. Trebalo je dočekati još i signal iz Zagreba dok se u Bihaću sve više kuhalo. Od početka 1991. rasle su ratne tenzije, a pogotovo nepovjerenje prema Hrvatima. Ni u Hrvatskoj na obitelj vojnog pilota JNA, pa uz to još Hrvata iz Gornje Stubice, nisu baš blagonaklono gledali.

– Ali kako im objasniti što Rudi sprema – govorila je njegova supruga.

Konačno, došla je i potvrda iz Zagreba. Šifra za prelet i bijeg u slobodu je bila: “Rudi, dođi na vjenčanje u Austriju. Uzmi kameru i aparat”.  U sasvim običnom telefonskom razgovoru. 

Nakon četiri dana boravka u Austriji Perešin je pušten i u tajnosti prebačen u Zagreb. Sad je obitelj Perešin, napokon, bila na okupu. U svojoj zemlji, među svojim ljudima. Rudolf je nastavio letjeti u HRZ-u i uskoro je postao zapovjednik elitne 1. lovačke eskadrile HRZ-a. 

Njegov bijeg s MiG-om (koji su zadržali Austrijanci) najavio je dolazak i drugih hrvatskih pilota. Sredinom svibnja 1992. s vojnog aerodroma Užice u Split i Zagreb preletjeli su kumovi Ivica Ivandić i Ivan Selak.

Prije njih u veljači 1992., u posebno dramatičnim okolnostima leta, to je učinio i Danijel Borović, koji je sletio u Pulu.

Poginuo u akciji Bljesak

Iako je rođen u Gornjoj Stubici 1958., Perešin je kao dječak se s obitelji preselio u Caginec. Ondje je završio osnovnu školu, a s 14 godina otišao je na vojnu akademiju.

Rudolf Rudi Perešin poginuo je tijekom operacije Bljesak. Njegov MiG 21 bis, tijekom rizična borbena zadatka, pogodila je protuzračna obrana bosanskih Srba. Perešin se uspio katapultirati iz oštećena aviona koji je pao na hrvatsku stranu. Srbi su nekoliko godina igrali okrutne igre oko njegove sudbine. Nisu željeli otkriti je li Rudi Perešin odmah poginuo ili je zarobljen. Konačno, posmrtni ostaci brigadira Perešina vraćeni su Hrvatskoj u ljeto 1997.

Pokopan je u rujnu iste godine na groblju Mirogoj uz najviše državne i vojne počasti. Imao je 37 godina. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira.  

‘Rudijev avion mora biti u hrvatskom muzeju’

Kad smo prije nekoliko godina  razgovarali smo s Ivanom Selakom, našim najboljim ratnim pilotom koji nam je tada rekao kako je njegova životna želja da se Perešinov MIG napokon vrati iz Austrije i stavi u muzej u Hrvatskoj. prenosi 24sata.hr.

– On je legenda. Rudijev avion mora biti u hrvatskom muzeju. Taj avion silno želim u Hrvatskoj. Rudi to zaista zaslužuje – kazao nam je tada Selak.

‘Njegov prelet bio je poticaj i nama’

Na 20. obljetnici preleta 2011. bio je i Rudolfov brat Drago Perešin, njegova majka Zorica i sestra Biserka kao i Rudijeva supruga Ljerka s kćeri Daliborkom te unučicom Karlom.

– Ponosan sam na bratov prelet. U to je vrijeme osjećaj bio strašan, no svi smo bili sretni. Njegov pothvat bio je poticaj i nama i drugima za razne akcije – kazao je Drago Perešin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *