Vukovar opet odbio ćirilicu, podržao ih i HDZ-ov ministar

Vukovarsko Gradsko vijeće s 12 glasova za i šest protiv podržalo je zaključak gradonačelnika Ivana Penave da nisu stvoreni uvjeti za proširenje prava srpskoj nacionalnoj manjini. Podržao ih je i Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Srđan Kolar, vijećnik SDSS-a, rekao je za Dnevnik Nove TV da table s nazivima u Vukovaru još uvijek nisu označene po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina. “Imali smo određeni prijedlog da se to parcijalno odnosi na mjesta gdje mi kao pripadnici srpske zajednice činimo većinu”, rekao je Kolar.

Penava, međutim, kaže da mu je neshvatljivo da nekome pada na pamet preskočiti ono što se dogodilo u Vukovaru i tražiti od njih da jednostavno zaborave.

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, rekao je novinarima da se, prema njegovim informacijama, Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina već primjenjuje u Vukovaru, doduše ne u punom opsegu.

“Nisam vidio konkretan zaključak koji je donesen. Prema mojim informacijama već se primjenjuje Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru, ne u punom opsegu, ali u određenim dijelovima se on zapravo primjenjuje i poštuje”, rekao je novinarima Malenica nakon užeg kabineta Vlade, piše MAXPORTAL.

Današnji zaključak, dodao je, proizlazi iz odluke Ustavnog suda od prošle godine i statutarne odluke Grada Vukovara gdje je dana ovlast Gradskom vijeću da svake godine u listopadu razmatra jesu li se stekli uvjeti za proširenjem prava pripadnika nacionalnih manjina.

Na pitanje kada bi u Vukovaru mogle biti postavljene dvojezične ploče, ministar je kazao da prema staturanoj odluci Grada Vukovara i odluci Ustavnog suda ta je procjena i odluka na Gradskom vijeću, odnosno izabranim predstavnicima građana grada Vukovara.

“Gradonačelnik Penava i Gradska uprava u određenoj mjeri poštuju odredbe Zakona što se tiče dvojezičnih isprava, dostave materijala na srpskom jeziku. U punom obuhvatu ne primjenjuju, ali u jednom dijelu da. Pretpostavljam, kada se steknu uvjeti, kada Gradsko vijeće donese tu odluku, da će i proširiti ta prava”, rekao je Malenica, dodajući da je odlučivanje o proširenju prava srpskoj nacionalnoj manjini u Vukovaru statutarnom odlukom Grada Vukovara spušteno u nadležnost Gradskog vijeća da procijeni koji je trenutak za to.

“Oni znaju najbolje situaciju u Vukovaru, a to je zaključak i Ustavnog suda iz 2014. i 2019. godine, da svakako treba uzeti u obzir i stradanje Vukovara”, rekao je Malenica novinarima.

R.I. /Foto: screenshot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *