TERORISTIČKI NAPAD U BEČU; Više mrtvih u napadu, napadači pucali na šest lokacija

Policija je ogradila cijelo područje oko sinagoge u centru Beča nakon što je ispaljeno više hitaca. Jedan od napadača se navodno raznio, a bečki mediji javljaju da je sedmero mrtvih, javlja 24sata.hr.

Policija je blokirala područje i traga za više napadača koji su još u bijegu. Jedan od njih ubijen je u sukobu s policijom. Druga žrtva je civil. U obračunu je teško ranjen i policajac.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno, od čega sedam teže. Strahuje se da bi žrtava moglo biti još. 

Na ulicama je federalna vojska koja štiti veleposlanstva i druge zgrade koje bi mogle biti meta, a u pripravnosti su i specijalne vojne jedinice.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer ponovio je kasno večeras da ima nekoliko napadača koji su teško naoružani. Policija je prije nekoliko trenutaka na Twitteru ponovno upozorila građane da akcija još traje i da oni koji se nađu na ulici potraže zaklon. 

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig na Twitteru je napisao kako su šokirani večerašnjim scenama iz srca njihovog grada. Poručio je sugrađanima da ostaju kod kuće, a u međuvremenu je i sam Ludwig došao na mjesto policijskog stožera odakle se upravlja akcijom, javlja Kurier.

Upozorio je na brojne lažne informacije koje dolaze do policije. Građane je još jednom pozvao da ostaju kod kuće i da se o svemu informiraju preko medija.

Doznajemo kako su svi svećenici iz Hrvatske katoličke misije u Beču, čije je sjedište udaljeno samo deset minuta hoda od mjesta napada, dobro.

Napad je neke od njih zatekao tijekom molitve u crkvi, drugi su bili u šetnji u centru, ali ne u neposrednoj blizini napada. Vratili su se čim su čuli za pucnjavu.

Čuli su se policijski helikopteri i auti s rotirkama, policajci su ispred crkve na trgu Am Hof prolazili naoružani do zuba, čula se velika galama, ljudi su vrištali…

U misiji koja brine za hrvatsku zajednicu u Beču trenutačno djeluju petorica franjevaca.

Stižu osude napada u Beču iz Eurpske komisije, ali i njemačke vlade iz koje su poručili da ne smiju pokleknuti pred mržnjom.  Emmanuel Macron je rekao da dijele šok i tugu s narodom Austrije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *