Natezanje u HNŽ: Zdravstveni radnici spremni na potpunu obustavu rada!

Sindikat je najavio kako će ponovno 13. studenog od 10 do 10:30 sati provesti štrajk upozorenja i protestnu šetnju ulicama Mostara.

”Nitko od odgovornih niti ministar zdravstva Goran Opsenica niti premijer Nevenko Herceg do ovog trenutka nisu pozvali na razgovor predstavnike zdravstvenih radnika niti su zakazali hitnu tematsku sjednicu Vlade HNŽ-a i raspravili gorući problem u županiji”, navodi u priopćenju za javnost Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar i strukovnog sindikata zaposlenika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Naime, sindikat je najavio kako će ponovno 13. studenog od 10 do 10:30 sati provesti štrajk upozorenja i protestnu šetnju ulicama Mostara. U priopćenju se navodi kako će radnici zaposleni u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji udruženi u dva sindikata – Reprezentativni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNŽ u štrajk ”zbog izostanka adekvatne reakcije resornog ministra zdravstva i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na štrajk upozorenja odnosno zbog ne potpisivanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriju HNŽ”.

Ministar Opsenica i premijer i zastupnik u županijskoj Skupštini Herceg nisu, kako se navodi, ”donijeli odgovarajuće Odluke što nam svima i previše govori o njihovom daljem bahatom odnosu i ignoriranju zahtjeva zdravstvenih radnika”. ”Upozoravamo sve odgovorne da će sindikat već sljedeći tjedan ukoliko izostane adekvatna reakcija prozvanih donijeti odluku u stupanju u generalni štrajk do ispunjenja naših zahtjeva”, navodi se.

Podsjećamo, tijekom prošlih prosvjeda ministar Opsenica se nije obratio prosvjednicima ali je novinarima rekao kako je Vlada Sindikatu poslala Zaključak ”u kojemu je definirala prijedlog koji se odnosi na pocećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku kojima je to dano Sindikatu doktora medicine i stomatologije”. ”Ja sam Sindikatu pisao da mi nismo dobili službeno očitovanje da li oni pruhvaćaju taj prijedlog. U slučaju da prihvate potpisali bi kolektivni ugovor, a ukoliko ne prihvate ja sam im obećao da ću pokrenuti na Vladi imenovanje pregovaračkog tima i određivanje datuma pregovora. Oni su tražili pojašnjenje jučer, na naš Zaključak, ministarstvo je pojašnjenje vratilo uredu Vlade, a Sindikat tvrdi da nisu dobili pojašnjenje, iako je u Zaključku jasno napisano što im se nudi”, rekao je Opsenica tijekom prosvjeda u kojem su zdravstveni djelatnici poručili kako vladi neće dati mira, piše Bljesak.info.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *