ŽZH ne mora donijeti iste mjere kao Federacija BiH

Stanje nesreće Županija Zapadnohercegovačka proglasila je 27. kolovoza 2020. godine, a zbog toga ova županija ne mora provoditi mjere Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, potvrdio je za N1 pomoćnik Federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera FBiH Goran Čerkez.

Naime, pojašnjenje se nalazi u Pravilniku o organiziranju i načinu rada Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva gdje se u članu 6. navodi kako ovaj stožer ima nadležnost dok nadležna tijela FBiH ili kanton ne proglase stanje prirodne ili druge nesreće. Od tog trenutka nadležnost prelazi na Federalni, odnosno županijski stožer civilne zaštite, piše Vrisak.info.

S obzirom na to da je Županoja Zapadnohercegovačka to učinila ranije, Civilna zaštita ŽZH nadležna je za donošenje mjera i naredbi u toj županiji.

Inače u ovoj županiji je broj aktivnih slučajeva Covid-19 prešao brojku od 600 na 100.000 stanovnika. Broj aktivnih slučajeva u ovoj županiji iznosi 3,7 posto od ukupnog broja trenutno aktivno oboljelih u FBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *