Čović: Hrvatski narod neizostavan čimbenik Bosne i Hercegovine

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak je u Zagrebu sudjelovao na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Hrvatske, održane pod vodstvom predsjednika stranke i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.
Čović je tom prilikom izvijestio o rezultatima lokalnih izbora koji su u BiH, s iznimkom Grada Mostara, održani 15. studenog 2020. Analizirajući osvojene načelničke i vijećničke mandate, on je istaknuo da je HDZ BiH ponovno zadobio veliko povjerenje hrvatskoga naroda, piše Dnevni.ba.
“Hrvatski narod u BiH dao je snažnu potporu stožernoj hrvatskoj stranci i iznova kazao da je naš narod neizostavan politički čimbenik BiH. Izvjesno je da Hrvati diljem BiH prepoznaju naše zalaganje za proeuropske ciljeve i izgradnju stabilne i razvijene BiH. Istodobno, jasno je i da dijele naše zabrinutosti, kao i borbu za prava hrvatskoga naroda”, naglasio je uz napomenu da će se u predstojećem razdoblju snage HDZ-a BiH usredotočiti na Lokalne izbore u Mostaru, koji će biti održani 20. prosinca.
Prema njegovim riječima, BiH je prijeko potrebna politička stabilnost koje, pak, ne može biti bez legitimnih sugovornika i poštivanja prava konstitutivnih naroda. Stoga je, kako je naglasio, nužno ispoštovati potpisane političke dogovore, počevši od sporazuma s SDA o izmjeni Izbornog zakona BiH.
Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Plenković izrazio je zadovoljstvo pobjedničkim rezultatom sestrinskog HDZ-a BiH i snažnim odazivom Hrvata u BiH na lokalnim izborima, čine je, kako je ocijenio, HDZ BiH potvrdio status najsnažnije političke stranke Hrvata u BiH.
“Uz brojne projekte hrvatske Vlade koji su važni za hrvatski narod u BiH, nastavljamo se zajednički snažno zalagati za jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i podupirati BiH na putu ka članstvu u EU i NATO-u. Kao prepoznat partner, HDZ daje punu potporu Hrvatima u BiH i njihovim legitimnim političkim predstavnicima u radu za boljitak čitave BiH”, poručio je Plenković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *