Danas je Dan muškaraca, je li vam ga netko čestitao?

Međunarodni dan muškaraca obilježava se danas s ciljem podizanja svijesti o ulozi, ali i zdravlju muškaraca,a prvi put se “slavio” 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, piše regionalexpress.

Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti te isticanje pozitivnih muških uzora. Prilika je to za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dječacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebice za njihove doprinose zajednici, obitelji, braku i brizi za djecu. Za uvođenje ovog dana u međunarodni kalendar zaslužan je Jerome Teelucksingh s West Indies sveučilišta. “Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi, što je s mlađim dečkima, tinejdžerima,” objasnio je Teelucksingh.

Osim toga, danas je i Svjetski dan Wc-a, organizacija pod imenom World Toilet Day svake godine 19. studenog želi upozoriti na porazne statistike odnosno da veliki broj ljudi u svijetu nema pristup WC-u, da nuždu obavljaju na otvorenom, a brojni zbog toga piju vodu zagađenu fekalijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *