Izetbegović bi da se na 25. godišnjicu Daytona ne pozivaju Hrvati: “Pogrešan izbor sudionika iz BiH…”

Na inicijativu ambasadora Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama (UN) Vasilyja Nebenzyja je planirana organizacija online sastanka povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, a kojoj su trebali prisustvovati predsjednici vodećih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Poziv za sudjelovanje je dobio i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji je odbio poziv učešće u diskusiji jer je, kako je kazao, poziv trebao biti upućen Predsjedništvu BiH koje je šef države.

Podsjetio je Izetbegović na slične sastanke koje su s predsjednicima stranaka pokušali organizirati predsjednici Hrvatske i Srbije, zaobilazeći i ignorirajući Predsjedništvo BiH, piše Dnevnik.ba.

Pismo prenosimo u nastavku i bez uredničkih intervencija: 

Pogrešan izbor sudionika iz BiH je na liniji zabrinjavajućeg trenda zaobilaženja i ignoriranja bosanskohercegovačkih institucija i izabranih predstavnika u tim institucijama.

Smatram da se radi o namjernim pokušajima iz susjednih država da derogiraju instituciju Predsjedništva BiH, te da značajan dio njegovih predstavničkih i drugih ovlasti prenesu na predsjednike tri političke partije, što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, kojima je Predsjedništvo BiH koje čine po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat, utemeljeno kao najviši organ državne vlasti koji ima isključivu ustavnu nadležnost međunarodnog predstavljanja BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *