Četvero mrtvih nakon upada Trumpove rulje u Kongres

Sinoć su stotine Trumpovih pristaša upali u zgradu američkog Kongresa u Washingtonu. Smrtno su stradale četiri osobe, objavila je washingtonska policija.

Izabrani američki predsjednik Joe Biden na Twitteru je napisao: “Ovo što smo vidjeli danas je bolan podsjetnik da je demokracija krhka. Njezino očuvanje zahtijeva ljude dobre volje, lidere koji imaju hrabrosti i koji nisu posvećeni osvajaju moći i osobnim interesima po svaku cijenu, nego općem dobru”.  

Na press konferenciji koji su održali gradonačelnica Washingtona i načelnik policije Robert Contee objavljeno je više detalja o četvero preminulih prilikom sinoćnjeg upada Trumpove rulje u zgradu Kongresa. Rekli su da je žena koja je ustrijeljena bila skupine prosvjednika koji su na silu pokušali ući u prostoriju u kojoj se održavala sjednica. Dočekali su ih naoružani policajci u civilu, pri čemu je jedan otvorio vatru. Žena je prebačena u bolnicu, gdje je proglašena mrtvom. Njezin identitet nisu otkrili dok ne obavijeste rodbinu. Što se tiče još troje koji su preminuli, dvoje su odrasli muškarci, a jedna odrasla žena. Sva tri smrtna slučaja dogodila su se uslijed još uvijek nepoznatih hitnih medicinskih stanja. U napadu na Kongres ozlijeđeno je najmanje 14 policajaca. Dvoje su završili u bolnici, jedan s teškim ozljedama nakon što ga je rulja povukla u masu, a drugi zbog ozljede nanijete bačenim predmetom. 

Na Twitteru se oglasio američki potpredsjednik Mike Pence: “Najstrože osuđujemo nasilje koje se ovdje dogodilo i tugujemo zbog gubitka života, kao i ozljeda koje su pretrpjeli oni koji su branili Kapitol. Mirni prosvjed je pravo svakog Amerikanca ali ovaj napad na Kapitol nećemo tolerirati. Oni koji su uključeni u njega bit će strogo sankcionirani u skladu sa zakonom”.

Policija Washingtona objavila je da su četiri osobe preminule tijekom sinoćnjeg upada Trumpovih pristaša u Kongres. Zasad je uhićeno 53 ljudi, njih 47 zbog kršenja odredbe o policijskom satu.  

Američki Senat je u srijedu navečer nastavio sjednicu na kojoj treba potvrditi pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nakon četverosatnog prekida zbog nasilnog upada Trumpovih pristaša na Capitol, piše Index.hr.

Potpredsjednik Mike Pence je u obraćanju na početku sjednice izrazio je žaljenje zbog ovog “crnog dana” i osudio je “nasilje”.

“I nakon nasilja i vandalizma kakvi nisu viđeni na ovom Capitolu, izabrani zastupnici naroda Sjedinjenih Država ponovo su se okupili, istog dana, kako bi branili Ustav”, istaknuo je Pence.

Twitter je povukao objave Donalda Trumpa, blokirao njegov račun na 12 sati i zaprijetio mu trajnim uklanjanjem, što su dosad neviđene mjere donesene nakon nasilja njegovih pristaša koji su u srijedu htjeli spriječiti potvrdu rezultata američkih predsjedničkih izbora. Na videosnimci koju su ranije povukli Facebook i YouTube, predsjednik na odlasku poziva svoje pristaše koji napadaju Capitol da se “vrate kući”, ali i ponavlja tvrdnju da su izbori “ukradeni”. Prije upada u parlament izbili su sukobi prosvjednika i policije nedugo pošto se Trump obratio tisućama pristaša na prosvjedu ispred Kongresa i usijao atmosferu opetujući nepotkrijepljene tvrdnje o izbornoj prijevari. “Nećemo im dopustiti da ušutkaju vaše glasove”, rekao je Trump tada pristašama ispred Kongresa.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *