Analitičar Meter: Bošnjaci se varaju ako misle da BiH može biti unitarna država

Izvor: narod.hr/geopolitika.news

Neki analitičari predviđaju da će Daniel Serwer čak predsjedati Bidenovom radnom skupinom za pitanja Zapadnog Balkana, ali Serwer, za sada, to „stidljivo“ otklanja. Uostalom, čitava „ekipa“ iz State Departmenta, od J. Bakera i  M. Albright do H. Clinton i J. Kerryja, već 30 godina na Bosnu i Hercegovinu gleda kao nekada na Jugoslaviju. Gorljivo i jednako jalovo zalagali su se za očuvanje njezina jedinstva, ali samo kroz političku demokratizaciju tj. jačanje građanskog društva i individualnih sloboda, ne shvaćajući kako je jedini način da se sačuva cjelovita BiH – kao i nekada Jugoslavija – uspostava ravnopravnih odnosa suverenih, konstitutivnih naroda i odgovarajuća teritorijalna rješenja.“ smatra Zoran Meter, glavni urednik i analitičar za geopolitika.news u svojoj kolumni za taj portal koju djelomice prenosimo.

Ovdje bih dodao slijedeće: od ovakvih neprirodnih inicijativa puno veća tragedija je to, što današnje vodstvo bošnjačkog naroda u Sarajevu očito ništa nije naučilo iz povijesti i što ne shvaća ili ne želi shvatiti, vjerojatno smatrajući kako može bolje profitirati „loveći u mutnom“ (skrivajući se iza skuta hirovitih interesa velikih sila kada mu idu u prilog, iako se ti interesi vrlo brzo promijene a oni koji su ih slijepo slijedili tada obično ostaju sami na geopolitičkoj vjetrometini i završe u ropotarnici povijesti uz katastrofalne posljedice po narod koji predstavljaju i vode), kako je načelo „jedan čovjek jedan glas“ pogubno za višenacionalne državne zajednice. Uostalom to je svojedobno uporno želio nametnuti srpski predsjednik Slobodan Milošević, što je u konačnici i dovelo do raspada SFRJ jer je svima bilo jasno kako se ne radi ni o čemu drugom nego o „demokratskom“ stvaranju Velike Srbije s obzirom na brojčanu dominaciju toga naroda u propaloj državi.

Možemo bošnjačkim političkim elitama to prikazati još slikovitije: ako je Jugoslavija propala zbog nemogućnosti dogovora njezinih (ključnih) naroda, zašto u Sarajevu smatraju da se BiH mora održati na okupu s obzirom kako ona nije ništa drugo do li Jugoslavija „u malom“? I to bez obzira na njihovo pozivanje na povijesne okolnosti tj. postojanje povijesne bosanske države. Jer pozivanja na davnu prošlost ne mogu nas nigdje odvesti s obzirom kako svatko ima „svoju davnu prošlost“ i svoje povijesne „velike države“ koje su se najčešće međusobno presijecale i poništavale, a osim toga, tada se, u nacionalnom smislu u srednjovjekovnoj Bosni nipošto nije radilo o njenom sadašnjem etničkom sastavu a još manje vjerskim odrednicama kakvi su prisutni u posljednja cca dva stoljeća, poglavito nakon propasti Otomanskog carstva.

Ovakva američka nasilna politička nametanja protuprirodnih rješenja za budućnost BiH mogu dugoročno, a možda i srednjoročno pa i ranije rezultirati samo još većim unutarnjim podjelama, pa i sukobima – sve do potpunog raspada te zemlje, prenosi Narod.hr.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *