Borell: Otvoriti centre za migrante na cijelom teritoriju BiH

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell razgovarao je danas telefonski s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uvjetima u kojima se nalaze migranti u zemlji, objavila je Služba za vanjske poslove EU.

U Izjavi se navodi kako je Europska unija u nekoliko navrata pozivala bh. vlasti da ubrzaju aktivnosti kako bi se riješila ozbiljna humanitarna kriza u Unsko-Sanskom kantonu te osigurali osnovni životni uvjeti za sve ugrožene osobe koje spavaju na otvorenom u hladnim i ekstremnim okolnostima, prenosi N 1.

“Visoki predstavnik Borrell je podsjetio predsjedavajućeg Dodika na potpunu posvećenosti EU da pomogne Bosni i Hercegovini, pružajući financijsku podršku od preko 88 milijuna eura i, između ostalog, u potpunosti opremivši prihvatni centar Bira, koji je neupotrebljen. Pozvao je bh. vlasti da rade na održivim rješenjima, posebno otvaranju centara ravnomjerno na teritoriji cijele zemlje,” navodi se u priopćenju.

Borrell je istakao da će u protivnom BiH osjetiti teške posljedice na svojoj reputaciji.

“EU računa da će oni na vlasti u zemlji preuzeti potpunu odgovornost, hitno djelovati i učiniti što je potrebno kako bi pružili hitnu podršku i radili na dugoročnim rješenjima,” dodaje se u priopćenju iz Brisela.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *