HOS-ovci s Maslenice Milanoviću: Ja i moja braća smo pod ovim znakom krv prolili

Nakon predsjednika Zorana Milanovića obilježavanje vojno-redarstvene akcije Maslenica napustio je i načelnik glavnog stožera admiral Robert Hranj, te ostali vojni zapovjednici koji su trebali sudjelovati na obilježavanju akcije.

Nekolicina pripadnika HOS-a koji su se pojavili na obilježavanju akcije sa zastavama i natpisima Za dom spremni je pred novinarima izjavilo kako su oni dio protokola, dok je dio njih i govorio kako im ne treba protokol i da, kako su istakli, nisu bili ni službeno pozvani ni u Domovinski rat, piše Večernji list.

Rekli su kako se Milanović okrenuo od njih i bacio ih u smeće, a HOS-ovac Ante Baraba Knez je rekao kako su oni kao udruga dobili službeni poziv od Zadarske županije.

– Neka Milanović dođe pred mene i neka mi kaže da mu smeta, ja ću mu reći razlog. Ja i moja braća smo pod ovim znakom krv prolili. Ovo nije incident, ma kakav je ovo incident – izjavio je ovaj HOS-ovac ističući kako je kao tajnik udruge HOS-a dobio poziv na obilježavanje kao predstavnik braniteljske udruge od Zadarske županije, prenosi Večernji list.

“On se okrenuo i bacio nas davno u smeće. Tražili su nas da budemo i ’93. u protokolu, ne treba tu nitko nikog zvati. Ako se netko srami crne odore, HOS-a ili šare odore, neka ide preko granice”, poručuju.

Tajnik Udruge HOS-a Zadar Ante Baraba Knez rekao je kako su oni službeno u protokolu.

“Kao i svaka udruga iz Domovinskog rata. Prilikom dolaska ovdje, točno nam je rečeno da ljudi koji su u protokolu idu na polaganje vijenaca, ja osobno sam protokolu imenom i prezimenom i moj predsjednik je u protokolu. Gospodin predsjednik, ako nije dostojan doći među nas branitelje, pokloniti se žrtvama Maslenice i svih vojno redarstvenih akcija, takav nam ne dolazi. Nije bilo nikakvo vrijeđanje prema predsjedniku nit je bilo u planu. Na naše iznenađenje, vidjeli smo da predsjednika nema, pa to je sramota. Službeno je tu bio jedan vijenac sa svim udrugama iz Domovinskog rata, mi smo samo donijeli svijeće“, rekao je Baraba Knez dodajući da je udruga službeno pozvana.

“HOS su snage Domovinskog rata, bit ćemo u svakom protokolu, bili smo ’91. i bit ćemo i dalje”, prenosi dnevnik.hr.

Banožić o informaciji

Ministar obrane Mario Banožić je dobio informaciju iz županije da su se pojavile osobe koje nisu dio službenog protokola. “Nikad nisam cijenio samovolju pa neću ni sad. Prema riječima branitelja, samovolja je koštala mnoge ljudske živote, kasnije se dogodilo da smo skoro došli u situaciju da je nanesena sjena na kompletan Domovinski rat. Želim da današnji dan ostane u sjećanju na sve branitelje i sve koji su dali život za hrvatsku slobodu. Predsjednik sukladno svojim ovlastima ima pravo izdati zapovijed i upotrijebio je to pravo. Nemam ja što odobravati. Nisu bili dio službenog protokola. Organizator je rekao da je ispred svake udruge pozvana jedna osoba – izjavio je Banožić za N1 odavši počast svim poginulim i ranjenim braniteljima, pripadnicima HV-a i MUP-a, svima koji su pridonijeli povijesnoj prekretnici, svim ostalim operacijama, a u kojoj je oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa. Inače prošle godine u Okučanima predsjednik republike Zoran Milanović je također otišao zbog natpisa za dom spremni nazvavši to provokacijom, piše Večernji.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *