Šef Klaićeve: Curica je i dalje vitalno ugrožena

TEŠKO ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške, koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj, i dalje je vitalno ugrožena, doznaje Hina od ravnatelja te bolnice, Gorana Roića.

“Stanje djevojčice je bez promjene tijekom noći i današnjeg dana. I nadalje je vitalno ugrožena”, izjavio je Roić Hini danas u poslijepodnevnim satima.

U moždanoj je komi

Djevojčica je hemodinamski nestabilna te je na mehaničkoj ventilaciji, odnosno respiratoru, uz kontinuirani monitoring vitalnih funkcija, a provode se mjere intenzivne terapije, dodao je.

Roić je jučer za Hinu izjavio da je dijete već kod prijema bilo u teškom stanju, s obzirom na kraniocerebralne ozljede mozga, na mehaničkoj ventilaciji, u moždanoj komi. Djevojčica je direktno zbrinuta u jedinici intenzivnog liječenja, vitalno je ugrožena i vrlo kritično.

Tada je također rekao kako je stanje djevojčice, nažalost, vrlo teško te da unatoč svim naporima ne mogu biti izvjesni u mogućnost poboljšanja.

Roditeljima određen istražni zatvor, smijenjen ravnatelj centra za socijalnu skrb

Djevojčicu iz okolice Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju opću bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Liječnici u Novoj Gradiški pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu. “Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu, rekao je u četvrtak ravnatelj OB Nova Gradiška Josip Kolodziej.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je u subotu mjesec dana istražnog zatvora za roditelje djevojčice. Majci je istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a ocu zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo, jer je već osuđivan za drugo kazneno djelo. 

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici. Njoj se na teret stavlja pet kaznenih djela, a ocu četiri.

U slučaju dvoipolgodišnje djevojčice sumnja je da je bila zlostavljana od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece, izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja centar ga je vratio u biološku obitelj.

Provodi se nadzor

Ministar Josip Aladrović naveo je da, nakon što su u upravnom nadzoru utvrđene nepravilnosti te je smijenjen ravnatelj centra, u utorak tamo odlazi tim ministarstva kako bi se pobrinuo da se stručnost u tom centru podigne na višu razinu.

“Komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora provode stručni nadzor, rezultate očekujemo u utorak ili najkasnije u srijedu, i nakon toga ćemo moći utvrditi eventualne stručne propuste pojedinih radnika”, rekao je u subotu, uz ostalo, ministar Aladrović.

Najavio je izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, kojima se želi postići bolja kvaliteta usluge za korisnike, istaknuvši među ostalim centraliziranje poslovanja centara za socijalnu skrb te formiranje povjerenstva za predstavke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.