Veleposlanici Kvinte kritizirali Komšića, poručili mu da prestane dizati tenzije

Veleposlanici Francuske, Italije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacije Europske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH reagirali su zajedničkom izjavom na non-paper člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića koji je uputio Bruxellesu.

“2021. godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni. Lideri u BiH obavezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje“, navedeno je u izjavi veleposlanika “Kvinte”.

Ističu kako su transparentnost i inkluzivnost ključni za širi uspjeh.

“Međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana“, istakli su.

Veleposlanici pozivaju sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU.

Podsjetimo, bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo Bruxellesu u kojem optužuje Delegaciju EU u BiH, Hrvatsku, Srbiju, Rusiju “za mješanje u unutarnje poslove BiH” te poziva EU da “spriječi narativ” o BiH kao državi dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, što je temeljno ustavno određenje BiH, prenosi HMS.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.