Dodik poziva na mirni razlaz, a Izetbegović spominje rat

Predsjedavajući Predsjedništva Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH kao država nema nikakvog smisla i da je u njoj sve nakaradno, osim Republike Srpske.
Dodik smatra da je mirni razlaz najbolje rješenje, ali da nema namjeru da podiže bili kakve kineske zidove ili slično.

Prema Dodiku BiH kao država nije dobra niti za Bošnjake te da oni imaju iluziju da mogu da majoriziraju Hrvate.

Srbi bi mogli doći u istu situaciju kao i Hrvati ako ne bude Republike Srpske tvrdi Dodig, prenosi Srna.

-Ovo je loše za sve, za Bošnjake, za Hrvate i nas Srbe, jer niko nije zadovoljan, pa ni međunarodni predstavnici i zato se i zadržavaju ovdje sada već 25 godina, u lažnoj nadi da će napraviti ono što oni misle da treba nama da bude mjera naše slobode i dobrog života. Visoki predstavnici nas često pozivaju na vladavinu prava, a sve su učinili da vladavina prava ovdje ne postoji. Da su se držali vladavine prava ne bi kršili Ustav, ne bi došlo do toga da imamo Ustav, a skroz drugu situaciju na terenu, rekao je Dodik.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostujući sinoć na Federalnoj televiziji ponovio je kako SDA ne pristaje ni na kakav dogovor dok se ovlasti Federalnog Doma naroda ne svedu na ovlasti koje ima Vijeće naroda Republike Srpske.

Izetbegović je podržao Komšićevo pismo upućenom Bruxellesu te zahtjeva rušenje Daytonskog sporazuma, kroz eliminiranje zakonodavne uloge Federalnog doma naroda.

Odnos međunarodne zajednice prema HDZ-u u SNSD-u prema Izetbegoviću je previše mekan te je komentirao izjavu Dodiga o neovisnoj Republici Srpskoj i Herceg Bosni.

-Nezavisna Republika Srpska i Herceg-Bosna nikada se neće dogoditi – mogu samo rat napraviti, kaže Izetbegović.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.