ORGANI UBIJENE DJEVOJČICE SPASIT ĆE DJECU U AUSTRIJI I MAĐARSKOJ: ‘Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti’

Srce i bubrezi djevojčice prihvaćeni su za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj

Ravnateljem Klaićeve bolnice Goran Roić rekao je za HRT da je formalno-pravna procedura za donaciju organa preminule djevojčice koju je do smrti pretukla majka uspješno provedena te da, s obzirom na to da je Hrvatska članica Eurotransplanta, organi idu u Austriju i Mađarsku.

“Eksplantacijski postupak je u tijeku. U sklopu međunarodne suradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sustava Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi. Srce i bubrezi prihvaćeni su za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za HRT.

Tužan epilog

“Nažalost, vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao čitavu Hrvatsku, simbolično na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti gdje će biti sigurnija i sretnija nego ovdje”, poručio je Roić čiji je intenzivistički tim danonoćno od primitka pacijentice brinuo i skrbio o njoj. “No, nažalost, priroda ozljeda bila je preteška i unatoč mjerama nije se moglo više učiniti”, dodao je.

Karmen Kondža, pedijatrica u Jedinici intenzivnog liječenja, rekla je da su proveli sve mjere intenzivističkoga liječenja, ali da je rezultat “nažalost, takav, tragičan”. Istaknula je da je djevojčica koja je imala tragičan život možda učinila da se osvijesti socijalna briga o onima koji su ranjivi. “Ona će donirati organe i spasit će neke druge živote. Učinili smo sve”, rekla je Kondža.

Autor:Danas.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.