Ovo su Danijel i Mirela Dedić, roditelji pretučene i preminule djevojčice

Roditelji preminule djevojčice Danijel Dedić (27) i  Mirela Dedić (24) su uhićeni. Sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu odredio je mjesec dana istražnog zatvora.

Ocu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Potonje se ne odnosi na djecu, već je određeno zbog ranijih prijava za nasilje, naglasio je sudac. Majci je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Policija je potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta te zlostavljali dijete, piše MAXPORTAL.

Curica je po dolasku u bolnicu imala teške ozljede glave, modrice po tijelu različite starosti te svrab.

Majci Mireli Dedić je istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a ocu Danijelu Dediću zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo.

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici. Njoj se na teret stavlja pet kaznenih djela, a ocu četiri.

U slučaju dvoipolgodišnje djevojčice sumnja je da je bila zlostavljanja od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece, izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period. Mediji su također pisali da je otac Danijel Dedić ima poriličan popis kaznenih djela.

Pozivajući se na na neslužbene, a pouzdane izvor portal Teleskop je objavio da  su  roditelji pretučene djevojčice  Danijela Dedić (27) i  Mirela Dedić (24).

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede, a oca državno odvjetništvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

No, s obzirom na to da je djevojčica u međuvremenu preminula, kazneno djelo za koje se majka tereti prekvalificirat će se u “Teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti”. To je u nedjelju potvrdila županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital.

“Tijekom poslijepodneva dobivena je informacija da je oštećena dvoipolgodišnja djevojčica preminula. S obzirom na novonastalu okolnost doći će do izmjene kvalifikacije kaznenog djela koje se osumnjičenoj ženskoj osobi stavlja na teret u kazneno djelo iz Članka 120 Kaznenog zakona”, rekla je Šmital.

Za to kazneno djelo propisana je kazna od tri do 15 godina zatvora.

Ministar Josip Aladrović naveo je da, nakon što su u upravnom nadzoru utvrđene nepravilnosti te je smijenjen ravnatelj Centra, u utorak tamo odlazi tim Ministarstva kako bi se pobrinuo da se stručnost u tom centru podigne na višu razinu.

“Komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora provode stručni nadzor, rezultate očekujemo u utorak ili najkasnije u srijedu, i nakon toga ćemo moći utvrditi eventualne stručne propuste pojedinih radnika”, rekao je u subotu, uz ostalo, ministar Aladrović.

Najavio je izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima se želi postići bolja kvaliteta usluge za korisnike, istaknuvši među ostalim centraliziranje poslovanja centara za socijalnu skrb te formiranje Povjerenstva za predstavke.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.