Ledeni val zahvatio jug Hrvatske, Dalmacija odsječena od ostatka države

Kako javlja meteorologinja Tea Blažević, snijeg je poslijepodne počeo padati i u Vodicama, a u Dalmaciji vrhunac pogoršanja vremena zahvatio je tek u večernjim satima. Snijeg pada i u Splitu, od 22 sata Dalmacija je prometno odsječena od ostatka zemlje.

Od 22 sata nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obratno za bilo koju kategoriju vozila; zbog snježne vijavice i zaustavljenih vozila zatvorene su državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački i DC1 Udbina-Gračac-Knin, javlja HAK.

Zbog izrazito loših vremenskih uvjeta, zatvorenih cesta te brojnih zastoja savjetuju vozačima da odgode putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

snijeg

Od 19 i 30 sati prestali su zimski uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Delnice te na državnoj cesti DC3 kroz Gorski kotar. Zastoji su na staroj cesti kroz Gorski kotar u oba smjera.

Na fotografiji Mirsada Mešinovića jasno se vidi fronta koja je kriva za današnju snježnu epizodu. Iako se situacija na sjeverozapadu zemlje već smirila, jačanjem grebena anticiklone, u Dalmaciji slijedi vrhunac pogoršanja tijekom večeri.

Snijeg pada u Dalmatinskoj Zagori, a prema informacijama s terena poslijepodne je počeo i u Vodicama. Ciklona je središtem nad Jadranom i idućih sati na području Dalmacije lokalno može biti jačih nevera, a snijeg je moguć i drugdje duž obale pa i na nekim otocima.

Prometna situacija je iznimno nepovoljna, iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto gotovo je nemoguće prometovati u ovim trenucima. Busevi iz Dalmacije se vraćaju natrag s putnicima, gotovo je nemoguće putovati prema unutrašnjosti, i obrnuto.

Zbog zimskih uvjeta u utorak navečer za sav promet zatvorena je brza cesta Solin-Klis u oba smjera, priopćeno je iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske. Na prilazima brzoj cesti, na rotoru Bilice i u Klisu, promet se preusmjerava na staru Klišku cestu, izvijestila je policija.

Splitsko-dalmatinska Policijska uprava je zbog zimskih uvjeta na cestama pozvala vozače na oprez i korištenje zimske opreme jer na pojedinim područjima pada snijeg.

Vozače se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i da održavaju sigurnosni razmak između vozila, te ako nije neophodno da ne kreću na put, poručili su iz policije u priopćenju.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je visine snijega u Hrvatskoj u utorak. Prema podacima DHMZ-a, do 20 sati najviše snijega palo je u Zavižanu, 115 cm. U Gospiću je napadalo 24 cm, u Ogulinu 22 cm, a ima ga i u Pazinu, Kninu i Šibeniku.

U Splitu pada kiša pomiješana sa snijegom, a ledeni val zahvatio je veći dio Dalmacije. Pravi zimski uvjeti vladaju u podmosorskom naselju Dubrava. Temperatura zraka je pala na -2 Celzijeva stupnja i pada gusti snijeg. Ponegdje je snježni pokrivač visok nekoliko centimetar.

Kako je za Dalmacija Danas rekao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, sve su cestarske službe u pripravnosti, a dio djeluje po prometnicama unutar granica Splita, u podmosorskim naseljima.

“Gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, pročelnik i šef komunalne službe su u stalnoj vezi”, kazao je Krstulović Opara.

Podsjetimo, HAK je u poslijepodnevnim satima izdao priopćenje u kojem vozačima savjetuje da ne kreću na put iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Također, vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.

Autor: N1Hrvatska

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *