Snijeg jako pada u Zagrebu, na autocesti nesreće. Očekuju se tuča, pijavice…

STIGLA je najavljena promjena vremena. U unutrašnjosti Hrvatske i gorju od ranog jutra pada snijeg. Temperature se su u dijelovima zemlje spustile ispod ništice. HAK je izdao upozorenje za vozače. Snijeg od jutra dosta jako pada i u Zagrebu.

Danas nas očekuje pretežno oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa susnježicom i snijegom koji će u unutrašnjosti stvarati snježni pokrivač ponajprije u gorju, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Na Jadranu će padati kiša, uglavnom na sjevernom dijelu i susnježica te snijeg, a u Dalmaciji su mogući i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom.

Navečer će sa sjeverozapada doći do postupnog prestanka oborine i smanjenja naoblake.

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji i sjeverozapadni vjetar koji će poslijepodne slabjeti.

Na Jadranu će puhati jaka i olujna bura, u Dalmaciji prijepodne jako i olujno jugo, na jugu i veći dio dana. Temperatura zraka u unutrašnjosti većinom će biti od -3 do 3 Celzijeva stupnja, navečer još hladnije.

Na Jadranu najviša dnevna temperatura bit će od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva.

Što nas čeka sutra?

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, još mjestimice malo kiše može pasti tijekom noći i jutra na krajnjem jugu, a sredinom dana i poslijepodne u unutrašnjosti lokalno pljuskovi kiše ili snijega. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni. Umjerena i jaka bura malo će slabiti i prema otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadni vjetar, lokalno jak. U noći i ujutro lokalno mraz. Najniža temperatura zraka od -7 do -2, na Jadranu od 0 do 5 °C. Najviša većinom između 4 i 9 °C u unutrašnjosti te 9 i 12 °C duž obale i na otocima.

HAK: Ne krećite na put bez zimske opreme

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici uključujući autoceste A1 između Bosiljeva i Otočca, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva te staru cestu kroz Gorski kotar, DC3 Zdihovo-Stubica-Delnice-Kikovica. Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključenim vozilom.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu unutrašnjosti. U Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj pada snijeg (povremeno i kiša). Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme, objavio je HAK. Česti su zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. 

Za sve skupine vozila otvoreni su:

  • državna cesta DC1 Karlovac-Slunj-Knin-Split;
  • Krčki most;
  • Paški most.

Zbog prometnih nesreća pozivamo vozače na pojačan oprez na autocestama:

  • A2 Zagreb-Macelj između čvorova Jankomir i Zaprešić na 2. i 5. +300 km u smjeru Krapine (zapada);
  • A6 Rijeka-Zagreb između tunela POD VUGEŠ i tunela ČARDAK u smjeru Zagreba, prometuje se uz ograničenje brzine od 60 km/h;
  • zagrebačkoj obilaznici (A3) kod čvora LUČKO u smjeru Lipovca.

Jučer je DHMZ izdao ozbiljno upozorenje

Jučer je DHMZ izdao posebno priopćenje za utorak. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

Nakon promjene početkom blagdanskog vikenda, s kojom je osvježilo, lokalno je bilo i izraženijih pljuskova te bure koja je obilježila i sam blagdan Uskrsa, ponedjeljak će donijeti mirnije i toplije vrijeme. No, pad tlaka zraka, jačanje jugozapadnjaka i juga najavit će novu promjenu, koja svojom glavninom stiže u utorak.

Već kada smo se ponadali da smo se sasvim oprostili od zimskih uvjeta, oni će nas ponovno nakratko, ali naglo i izraženo zahvatiti.

Snijeg posvuda, grmljavina, tuča, pijavice…

Naime, sa sjeverozapada će se do naših krajeva tijekom utorka naglo spustiti veća količina hladnog i vlažnog zraka.

Promjena će već početi potkraj ponedjeljka i u noći na utorak s jačim naoblačenjem i oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje. Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom. 

Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg. 

Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti ni pojava tuče pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premještati dalje na jugoistok.

Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač, posebno u gorju. Temperatura zraka past će za 10-ak stupnjeva u odnosu na ponedjeljak.

Iako će oborine do srijede već posvuda uglavnom prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale. U uvjetima kada su mnoge biljke već procvale, to nikako nije dobra vijest te je potrebno, koliko je god moguće, zaštititi osjetljivo bilje.

Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme.

Već kada smo se ponadali da smo se sasvim oprostili od zimskih uvjeta, oni će nas ponovno nakratko, ali naglo i izraženo zahvatiti”, stoji u priopćenju.

Upaljen crveni alarm za dio zemlje

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 6. travnja narančasto upozorenje za područje gospićke, riječke, splitske regije, zapadne obale Istre i cijele Dalmacije. Za područje Kvarnera i Kvarnerića i Velebitskog kanala izdano je crveno upozorenje.

U nastavku prenosimo priopćenje o opasnostima objavljeno na stranicama Civilne zaštite, dodali smo samo podnaslove radi lakšeg snalaženja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.