Zabrinjavajuće: 55 zaraženih migranata napustilo kamp – više od 130 ih pozitivno na COVID-19 u velikokladuškom ‘Miralu’

Na današnjem sastanku Operativne grupe za situaciju sa migrantima i izbjeglicama na području Unsko-sanske županije (USŽ) potvrđeno je da su u proteklim danima svi korisnici usluga Privremenog prihvatnog centra “Miral” u Velikoj Kladuši testirani na COVID-19, te da je stiglo 135 pozitivnih nalaza.

Ta informacija je nažalost točna, međutim posebno je zabrinjavajuće što je 55 zaraženih migranata nakon toga napustilo kamp i uputilo se u nepoznatom pravcu. To je nedopustiv propust međunarodnih i zaštitarskih organizacija i agencija koji upravljaju centrom. Zbog toga apeliramo i na Županijsko tužiteljstvo USŽ da reagira po ovom pitanju i ispita odgovornost za ovakvo ugrožavanje zdravstveno – epidemiološke situacije u našoj županiji – kazao je premijer USŽ-a Mustafa Ružnić.

Dodao je i kako je zatražena pomoć nadležnih državnih institucija u pronalasku adekvatnog prostora za liječenje ljudi sa težom kliničkom slikom, s obzirom na preopterećenost gradskih i općinskih domova zdravlja, te Županijske bolnice u Bihaću.

Jednostavno nam je potrebna pomoć u liječenju migranata i izbjeglica pozitivnih na COVID-19, jer mi više ne raspolažemo nikakvim kapacitetima. Nadamo se adekvatnoj reakciji, kako bismo na odgovarajući način mogli pružiti pomoć ljudima sa eventualnom teškom kliničkom slikom – riječi su premijera Ružnića.

Zbog povećanog broja oboljelih korisnika usluga prihvatnih centara, na sastanku Operativne grupe najavljeni su i pojačani nadzor i kontrola, odnosno onemogućavanje ulaska migranata i izbjeglica u Unsko-sansku županiju.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *