SIPA izuzima dokumentaciju o Malina respiratorima iz KCUS-a,”Verlaba” i FUCZ-a

Po nalogu Općinskog suda u Sarajevu i Tužiteljstva KS, pripadnici SIPA  izuzimaju dokumentaciju o respiratorima “Srebrene maline”.

Pretres se obavlja u kompaniji “Verlab”, koja je radila verifikaciju respiratora, ali i na KCUS-u.

U tijku je pretres i Federalne uprave civilne zaštite  (FUCZ).

Glasnogovornica Tužiteljstva KS Azra Bavčić za “Avaz” je potvrdila da se od jutros na terenu vrše određene radnje u slučaju predmeta koji je formiran nakon pisma ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.

Potvrđeno nam je da je u tijeku izuzimanje dokumentacije iz “Verlaba”, a odnosi se na verifikaciju respiratora.

Aktivnosti su pokrenute nakon pisma ljekara koja su se pojavila u javnosti, a u kojima se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u i navoda da se respiratori „Srebrene maline“ ne mogu koristiti za liječenje Covid pacijenata.

Prije nekoliko dana na KCUS-u su bili državni i kantonalni tužitelji, ali i inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). 

Postupajući kantonalni tužitelji koji su boravili u KCUS-u su Mladen Vukojičić i Meliha Dugalija, koja je zamjenica glavne tužiteljice Tužilaštva KS.

U koordiniranoj akciji dva tužiteljstva u KCUS-u je boravio i državni tužitelj Džermin Pašić. On je postupajući tužitelj u predmetu „Fadil Novalić i drugi“. S njim je bio i njegov istražitelj Mirza Jamaković.

Autor:Avaz.ba

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *