Svibanjske pobožnosti u Međugorju započele snažnom porukom fra MILJENKA ŠTEKE: NEKA NAS NIŠTA NE RASTAVI OD ISUSA KRISTA

U Međugorju je subota 1. svibnja, početak svibanjskih pobožnosti i spomendan sv. Josipa Radnika proslavljen relativno mirno u odnosu na protekle godine kada se u ovim datumima tražio krevet više u cijelom Međugorju.

Ipak, Međugorje nije skroz bez hodočasnika, naime Ured informacija bilježi manje i veće skupine hodočasnika iz Poljske, Italije, Španjolske, SAD-a, Vojvodine, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Najavljeni su dolasci još nekolicine grupa Poljskih hodočasnika u sljedećim danima početka svibnja.

Jutro koje je bilo uglavnom sunčano, pojedinci, obitelji i grupe hodočasnika iskoristili su za molitvu na otvorenom, na Brdu ukazanja i Križevcu. U poslijepodnevnim satima koji su bili zaliveni kišom, ulice Međugorja bile su uglavnom puste.

U župnoj crkvi sv. Jakova svete mise su bile kao inače po rasporedu subotom, jutarnja misa u 7,30, zatim sveta misa u 11, 00 sati za hodočasnike i krštenja koju je predslavio fra Zvonimir Pavičić i svečana večernja sveta misa kojom su „službeno“ započele svibanjske pobožnosti, a koju je predslavio Provincijal Hercegovačke provincije Uznesenja Marijina dr. fra Miljenko Šteko.

U svojoj propovijedi fra Miljenko se osvrnuo na današnja čitanja u svjetlu Gospinih poruka i izazova vremena u kojem živimo. Govorio je o strahu i kušnji, jer apostoli nisu poznavali ono što dolazi. Baš kao i mi danas koji također ne znamo što nas očekuje, ne snalazimo se u svim ovim nepovoljnim predviđanjima, pitanjima kako je sve ovo počelo, kada će završiti? Mi vjernici ne bi trebali ići ovim putem straha jer sve odgovore možemo naći u Evanđelju. Ono govori kako je Bog puno veći od našeg srca i misli, on je sve stvorio i sve ima svrhu i cilj postojanja i ništa nije nekorisno. Sve što gledamo i mikroskopom i teleskopom – sve služi čovjeku, a čovjek je stvoren da služi Bogu i da svoju vjeru svjedoči u SVIM BOJAMA PROLJEĆA!

Stvoreni smo da primimo dar spasenja i vječnog života. Možda za neke stvari jednostavno nije došlo vrijeme da ih odmah spoznamo. Za nešto treba puno vremena i godina sazrijevanja. Za taj put otkrivanja svrhe našeg života potrebne su nam ove tri stvari: PONIZNOST, STRPLJIVOST i ČVRSTA VJERA U BOŽJU RIJEČ! Jer sve što Bog daje je DOBRO!

Mi se u našoj oholosti želimo što prije iskobeljati iz životnih poteškoća. Ali zaboravili smo važnu istinu: što smo podnijeli više boli, to smo sposobniji primiti više ljubavi i radosti!

Evanđelje nam otkriva da samo onaj tko je očišćen može ostati na Isusu kao trsu, a očišćeni smo po Riječi. Nismo od početka ucjepljeni u Krista, nego tek sakramentima se ucjepljujemo u njega. Riječ Božja nas posebno pročešćuje, a poziv na čitanje Biblije toliko smo puta čuli ovdje u Gospinim porukama. Sveto Pismo nam daje ŽIVOTNU JASNOĆU po kojoj možemo ispitivati svoju savjest; zatim SNAGU I ODVAŽNOST te UTJEHU U NEDAĆAMA ŽIVOTA

OSTANITE U MENI! – Isus nam to i danas ponavlja. Ako je neki kršćanim pricjepljen na Krista on je s njim tješnje povezan nego dijete s majkom pod njezinim srcem.

I na kraju fra Miljenko je završio svoju propovijed riječima: „Dragi Božji narode, svi mi ovdje već 40. godina gledamo u Mariju, Kraljicu Mira kao znak nade i utjehe te ostajemo uz njezin zagovor na putu koji vodi do Božje slave. I uvijek joj nanovo dolazimo skrušeno s ljubavlju, vjerom i nadom. Osobito danas trebamo tu NADU za ovaj život, ususret svih izazova našeg velikog i malog svijeta, za put naše vjere da i u najvećim previranjima svijeta ne izgubimo srž, bit vjere: a to je veza s Isusom Kristom.

Stoga neka nas Nebeska Majka Kraljica Mira, koja nas prati na našim putima, čuva u svom Bezgrešnom srcu. Njoj u čast danas započinjemo svibanjske pobožnosti. Neka nas zagovara i njezin zaručnik čiji spomendan danas slavimo. A mi ponesimo u život pouku iz današnje prispodobe o trsu i lozi: NE DOPUSTIMO DA NAS IŠTA RASTAVI OD ISUSA KRISTA!“

Nakon svete mise, uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predmolio fra Renato Galić. prenosi medjugorje-info.com

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *