U OVIM ZATVORIMA MOGLI BI ZAVRŠITI MAMIĆI!

Vrhovni sud RH odbio je zahtjev Zorana Mamića da služi kaznu u BiH, no na tu odluku on se žalio. S druge strane, Zdravko Mamić tek je zatražio da služi kaznu u BiH. O navedenim slučajevima za Jutarnji list govorio je Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine. U slučaju da Mamići zaista i kaznu izvrše u susjednoj zemlji, Grubeša govori da im je na raspolaganju nekoliko zatvora.

“Odredit ćemo koji je nadležan Sud da bi se navedena presuda mogla priznati i izvršiti u Bosni i Hercegovini. Ako bi se ustanovilo da bi to bio Sud BiH, onda bi osuđenik izdržavao kaznu zatvora u državnom zatvoru. Ali, ako bi bio nadležan neki od entitetskih sudova onda se kazna izdržava u nekom od entitetskih zatvora, a to su zatvori u Zenici, koji je jedini zatvor zatvorenog tipa te zatvori u Mostaru, Busovači, Orašju i Bihaću, koji su zatvori koji imaju i poluotvoreni i otvoreni dio”, govori Grubeša koji govori i kako BiH nije država utočište nego je tu riječ o pravu osuđenih osoba.

Shodno tome osvrnuo se i na teze Zdravka Mamića koji ističe kako je žrtva političkog progona. Ona bi, govori Grubeša, mogla utjecati na odluku od izručenju. “Imali smo već sličnih slučajeva. Pri donošenju odluke o izručenju, BiH traži da će država koja traži izručenje poštivati sve međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava, odnosno da izručena osoba neće biti podvrgnuta nehumanom i nečovječnom postupanju. Ako se ogluši na takve naše zahtjeve, mi tu osobu onda nećemo izručiti”, govori.

Razlike u pravosuđu

Grubeša tvrdi kako postoje neke pravne zavrzlame s pravosuđima dvaju država. “Osobe koje su bile osuđene u Hrvatskoj, a kojima bi sud u BiH tu kaznu iz Hrvatske zamijenio novčanom kaznom, suočavale su se s problemom da im hrvatski sudovi to nisu priznaval”, navodi pa dodaje kako u posljednje tri godine nijedan sud u Hrvatskoj ne priznaje. S druge strane, sudovi u Republici Hrvatskoj izriču dio kazne zatvora dok se drugi dio kazne izriče uvjetno, a to ne poznaje pravni sustav u BiH, govori Grubeša, prenosi Dnevno.hr.

Naposljetku, upitan je i o novim optužnicama i suđenjima koja očekuju Zdravka Mamića, a koja bi se mogla odnositi na kaznena djela počinjena nakon potpisivanja sporazuma dvaju država, bosanskohercegovački ministar ističe kako Mamić nije izručen zbog toga što su radnje za koje je osuđen počinjene prije potpisivanja Sporazuma o izručenju između BiH i Republike Hrvatske, a taj sporazum izričito propisuje da se vlastiti državljanin može izručiti samo ako je kazneno djelo počinjeno nakon potpisivanja istog. “Ne mogu o novim optužnicama i ishodu postupaka po istim unaprijed govoriti, to bi od mene kao ministra bilo deplasirano. Ali, u svakom slučaju, ako takvi zahtjevi dođu, sud će to cijeniti i donijeti odluku”, zaključuje.

U konačnici, upitan je i mogu li Zoran i Zdravko Mamić i u BiH tražiti odgodu izvršenja kazne, a govori da mogu. U tom slučaju sve što se odnosi na ostale osuđenike odnosi se i na njih.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *