PENAVA: ‘Nemojte negirati pravo Hrvatima na postojanje hrvatske države i veličati one koji su palili ovu državu’

Vukovar u ponedjeljak obilježava Dan grada.

Povodom toga izaslanstvo grada predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom položit će vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Nakon toga održat će se sveta misa u crkvi svetih Filipa i Jakova, zaštitnika grada.

Gradonačelnik Penava je rekao kako se ove godine obilježava 790 godina kako je Vukovar postao slobodni kraljevski grad, piše Dnevno.hr.

“Ponosni na bogatu tradiciju i kulturu našeg grada nastavimo razvijati sve ono što su generacije naših predaka gradile”, istaknuo je vukovarski gradonačelnik.

Zahvalio je Vukovarcima na svemu što su u proteklih godinu dana, koji su bili prožeti brojnim izazovima, zajedničkim snagama postigli kako bi grad bio ljepši, a život u njemu ugodniji.

Na kraju je Penava svima zaželio sretan Dan grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika svetih Filipa i Jakova.

Penava je komentirao incident u Borovu Selu.

“Definitivno sam protiv bilo kakve prijetnje bilo kome, po bilo kakvoj vjerskoj, nacionalnoj osnovi. U svemu tome moramo biti jedinstveni. No, isto tako, trebamo biti jedinstveni i kad je u pitanju smrt 12. redarstvenika za koje još nitko nije odgovarao”, rekao je Penava.

Govorio je i o prosvjedu koji je planirao. “Jednako tako mi je frapantno da smo u subotu imali reakciju na službenim stranicama općine Borovo gdje načelnik općine osuđuje crtanje murala na kojem je bila, među ostalim, hrvatska zastava i redarstvenici”, rekao je.

“Vidio sam taj mural jednako kao što su ga i svi drugi vidjeli. Apsolutno sam protiv pozivanja na ubojstvo bilo koga drugoga, ali i onoga što veliča velikosrpsku agresiju na Hrvatsku. Rijetki su političari koji su protiv toga. Vukašin Šoškočanin je izravno odgovoran za smrt hrvatskih redarstvenika”, rekao je Penava.

“Ako Milanoviću smeta spomenik Šoškočaninu, onda hvala Bogu, no pitam se zašto to nije učinio kada je bio na vlasti četiri godine i kada je imao priliku to ‘izbrisati gumicom’”, naglasio je vukovarski gradonačelnik.

Na upit o tome je li istina da je posvađao Vukovar sa svima, odgovorio je kako “bi čovjek pomislio da je ovdje vladalo bratstvo i jedinstvo pa ne znam zašto je došlo do Domovinskog rata”.

“Manje je bitno jesam li posvađao, treba pitati zašto je došlo do toga. Treba jedna napomena, nemojte negirati pravo Hrvatima na postojanje hrvatske države i veličati one koji su palili ovu državu”, naglasio je.

Osvrnuo se i na lokalne izbore te samouvjereno izjavio da će ta “priča završiti 16. svibnja i neće biti drugog kruga”.

Inače, u poslijepodnevnim satima održat će se 3. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija pod nazivom “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” i koncert folklornog ansambla Lado.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *