Zrinjski: Europska borba u Mostarskom derbiju pet kola do kraja? I to je potvrda kakvu sezonu Plemići igraju

Pecara je ostala neosvojiva tvrđava za Plemiće. I ne samo da je Zrinjski devetu utakmicu zaredom ostao bez pobjede na tom zdanju, ovog puta – ostao je bez svega. Poražen je, ali to ne znači da je uoči zadnjih pet kola pao u borbi za Europu. Može se sa sigurnošću reći, a moglo se i prije, da je titula bila samo san koji se eto opet ukazao, ali i konačno raspirio na Pecari. No, realnost nije samo lišena sna, ona je za Plemiće postala poprilično nadrealna, što će posebno biti naglašeno kada na re dođe idući rival, Velež, piše Dnevni.ba.

Zrinjski jeste pa onda odjednom nije spreman upustiti se u borbu za naslov. Oscilacije su učinile svoje da su neke prognoze po tom pitanju zaista bile nezahvalne, ali svejedno su plasirane. A one su kao i forma bile – promjenjive. Čas je djelovao jako dobro, kao nakon slavlja na Koševu s otvaranja proljeća, čas jako, jako loše – kao nakon domaćeg poraza od Tuzle. Ukratko, i proljeće je kao i jesen iz perspektive Plemića turbulentno, ali barem je sada, pet kola prije kraja, nešto jasno – da ovaj Zrinjski nije zreo napasti naslov. Bilo je to jasno i prije, sada je jasno kao dan.

– Sve je i dalje jako blizu kao što je bilo i prije, naš prioritet je uvijek borba za Europu, a bilo se otvorilo u jednom razdoblju i da napadnemo prvo mjesto. Ali nismo uspjeli smanjiti taj zaostatak za vodećima i s ovim porazom sve se to dodatno komplicira, izjavio je šef struke Sergej Jakirović nakon poraza kod Širokog, 0:1.

– Ali kao što sam rekao i na početku kad sam došao, sve će biti otvoreno do zadnjeg kola jer u ovoj Ligi svatko svakoga može pobijediti. Moramo se okrenuti novoj utakmici, a znamo što nas sve očekuje protiv Veleža, dodao je šef Plemića kojem je ovaj angažman zasigurno jedan od zahtjevnijih u kratkoj, ali već bogatoj trenerskoj karijeri.
Zaista je Jakirović i prije nego je ovog proljeća odradio prvu utakmicu na klupi Zrinjskog isticao da će biti tijesno, ponavljao je to kako je prvenstvo odmicalo do te mjere da nam se u neka doba učinilo da pretjeruje. No, pretjerao nije, iako se možda nadao da to neće biti slučaj – barem ne iz perspektive Zrinjskog. Zrinjskog koji je na Pecari dokazao koliko je ove sezone nestabilan…

– Mislim da smo vidjeli zanimljivu utakmicu koja je opravdala epitet Hercegovačkog derbija i sve što pripada takvoj jednoj utakmici. Bilo je puno dinamike, žustrine u dvobojima i moram reći dosta tenzija. Mislim da smo odigrali dobru utakmicu, ne pamtim od kad sam ja trener da smo stvorili ovoliko prilika na jednoj utakmici. Nažalost imali smo jedno lošije razdoblje na početku drugog poluvremena, tri dobra napada Širokog prije gola, a pošto se nogomet igra za golove, ja moram čestitati Širokom na pobjedi.

Jakirović se dakle na Pecari nije našao u prilici ustvrditi ‘tradicije su tu da se ruše’, umjesto čega je morao čestitati domaćinima te onako, između redaka, priznati da je borba za naslov bila samo san… a to nikako ne znači da će se idući niži cilj samo od sebe ostvariti. Daleko od toga. Jer ovosezonski je Zrinjski u kontekstu ovako tijesne borbe za Europu nedovoljno ozbiljan, a da igra jednu gore-dole sezonu, potvrđuje i podatak da će Mostarski derbi s Veležom u idućem kolu, a pet prije kraja, imati predznak europske borbe! To doduše više govori o napretku Veleža, ali činjenica da je Zrinjski iza u ovoj fazi prvenstva svejedno je sugestivna.

Jasno da se iduće pitanje, ‘može li Zrinjski Pod Bijelim brijegom zaustaviti Veležov niz bez poraza’, samo po sebi postavlja. I jasno je da su mogući svi odgovori. Ono što nije do kraja jasno, odnosi se na konačni cilj rekordnog prvaka BiH, Europu – hoće li ju izboriti? Iako je u neku ruku snižen u odnosu na par ranijih sezona, garancije da će biti ispunjen nema… Posebno iz ove perspektive nervoznog iščekivanja Mostarskog derbija.
– Nama je svaki vikend derbi. Nama je taj derbi još nezgodniji, znaju se povijesti ta dva kluba i povijest susreta između te dvije ekipe i sigurno da nas očekuje težak susret, zaključio je Jakirović.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *