VIDEO: Svečana proslava blagdana sv. Ivana Krstitelja u Knešpolju na izvoru Crnašnice

Trodnevnica na čast svetom Ivanu Krstitelju započela je ponedjeljak (21.lipnja) u crkvi sv. Ivana u Knešpolju, dok će u srijedu (23.lipnja) biti upriličena procesija s kipom sv. Ivana od crkve u Knešpolju do vrela Crnašnice gdje će se održati i sveta misa.

Od 2008. se organizira procesija s kipom i svijećama od crkve do izvora Crnašnice gdje se slavi sveta misa.

Mnoštvo naroda, živopisne narodne nošnje,žuborenje vode Crnašnice,molitva, navještaj Božje Riječi i pjesma crkvenog zbora iz Knešpolja, stvorili su izvanredni ugođaj, koji uzdiže dušu Bogu.

Po starom običaju, nakon što je otkucala ponoć, ide se na vrelo umiva se i uzima voda koju vjernici nose svojim kućama vjerujući u njezinu čudotvornost.

Današnji sveti zaštitnik je Isusov učenik, najmlađi od 12 apostola. Štuje se kao zaštitnik teologa, pisaca, skladatelja, slikara, zazivaju ga kod opeklina, žrtava požara te kao zaštitnik prijateljstava.

Zaštitnik je pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom svijeta.

Sv. Ivan Krstitelj iznimno je poštovan u kršćanskom svijetu. U srednjem vijeku, njegov blagdan zvali su “ljetni Božić“. U čast sv. Ivanu Krstitelju, podignute su mnoge crkve počevši od Lateranske bazilike u Rimu, papinske katedrale. U Rimokatoličkoj Crkvi njegovo se rođenje slavi kao svetkovina 24. lipnja, a mučeništvo, nekad nazivano i Glavosjek sv. Ivana Krstitelja, kao spomendan 29. kolovoza.

Propovijed fra Valentina Vukoje nosila je poruku upravljenu današnjim obiteljima da se ne boje života, nego da odgovore “da” životu.

Kompletnu svetu misu možete pogledati na Facebook stranici Široki Brijeg FANS.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *