U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici traje sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura u Hrvatskoj

Sjednicu je uvodnim govorom otvorio premijer Andrej Plenković

“Danas je točno osam godina otkako je RH postala članica EU-a. Postoji više razloga zbog kojih želimo potporu hrvatskih građana u ostvarenje ovog cilja, pristup eurozoni obveza je potpisana ugovorom. Ulazak u europodručje donijet će niz prednosti građanima i Hrvatskoj, potaknut će se investicije, kreditni rejting mogao bi narasti za dvije razine, nestaje valutni rizik. Bruto plaće povećavale su se znatno više nego što su rasle cijene u zemljama koje su euro uvele”, rekao je Plenković i kao primjer naveo Sloveniju. 

“Od uvođenja eura u Sloveniji su bruto plaće narasle za 48, a cijene za 20 posto”, kazao je. 

Naglasio je kako je cilj da Hrvatska bude spremna za uvođenje eura 1. siječnja 2023.

“Svi partneri i članice senzibilizirani su za ovaj proces”, rekao je Plenković i dodao kako će se izabrati motivi za kovanice eura jer su novčanice eura u svim članicama iste, dok kovanice imaju motive država. 

Vujčić: “Hrvatski motivi bit će na drugoj najznačajnijoj valuti nakon dolara”

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je kako je namjera da budemo spremni do 1. siječnja 2023., a u ovom trenutku razina potpore za ulazak Hrvatske u eurozonu vrlo je jasna. 

“Moramo raditi punom parom, imamo 18 mjeseci. Ovo što će danas biti predstavljeno mali je dio priprema, s ovim idemo danas zbog simbolike ulaska Hrvatske u EU. Taj naš euro dobit će ulazak cirkulacije kao druga najznačajnija valuta na svijetu i zato je potreban proces izbora motiva za hrvatsku kovanicu eura koji treba biti precizan”, rekao je Vujčić. 

“Jako je važno da to sve odradimo na vrijeme, radit ćemo i preko ljeta, slijedi natječaj za grafičko rješenje kako bismo najesen mogli poslati prijedloge motiva”, rekao je Vujčić. 

Prije prezentacije prijedloga hrvatskih motiva premijer Plenković rekao je kako će i hrvatska javnost moći ocijeniti motive za hrvatsku kovanicu eura na stranici euro.hr. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *