Izetbegović dijelio novac usred Sarajeva, njegova velikodušnost nije baš svima sjela

“Bolje da izumre selo nego običaji”, kaže narodna izreka, pa iako danas nije baš primjereno da političari okolo dijele gotovinu, Bakir Izetbegović je sukladno ovoj mudrosti ipak zadržao običaj da na Bajram daruje djecu.

Sarajevski mediji izvještavaju kako je ispred Husrev-begove džamije zavukao ruku u džep i najmlađima dijelio “bajramluk” ili “bajram-banku”, u vidu 10 konvertibilnih maraka (pet eura).

Inače, u Bosni je tradicija da se nakon bajram-namaza djeci i potrebiti dijele pokloni, a najćešće je riječ o novcu.

Čitatelji nisu imali razumijevanja

Ispred Husrev-begove džamije, središnje sarajevske bogomolje, okupio se velik broj vjernika, a na bajramskoj svečanosti sudjelovale su i poznate osobe iz političkog i javnog života. Dakako, predsjednik SDA privukao je najviše pažnje, a zabilježen je dolazak i bošnjačkog člana predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

A ljudi k’o ljudi, nije baš svima sjelo da političari daju novac, čak i u ovakvim prigodama. Mnogi su svoje ogorčenje prenijeli na društvenim mrežama: “Što neće dijeliti svakako vraća narodu pokradeni novac”, “Da ih je zaradio manji bi bajramluk bio”, “Ma nemoj toliko. Da ti ne ostaneš gladan?”, “Vrati narodu to što si im uzeo…”

Naravno, neki su si dali oduška pa i slobodnijim riječnikom opisali Izetbegovićevu lijepu gestu: “Kako daje te naše pare ko da taksi plaća, mater j*** svoju”, napisao je jedan od ogorčenih.

Autor: Daniel Radman / dnevno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *