Na lokalitetu Rostovo kod Bugojna započela ekshumacija, traga se za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti

Na lokalitetu Rostovo kod Bugojna započela je ekshumacija pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu, gdje po nalogu tužitelja koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

Proces ekshumacije i traganja za posmrtnim ostacima, trajat će iduća tri dana.

Na ovom lokalitetu traga se za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, s područja Bugojna, nestalih 1993. godine.

Ranije su na lokalitetu Rostovo, nađeni posmrtni ostaci četiri žrtave, a očekuje se da bi na ovoj lokaciji mogli biti nađeni posmrtni ostaci osoba koje još nisu pronađene, a za kojima njihove obitelji tragaju 28 godina.

Posmrtni ostaci žrtava iz Bugojna pronađeni su na toj lokaciji u srpnju prošle godine. Do sada su DNK analizom identificirane četiri osobe.

Nakon identifikacije u veljači ove godine predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna Dijana Strujić navela je kako se radi o žrtvama iz grupe od 19 muškaraca iz Bugojna, koji su bili zatvoreni u logore tzv. Armije RBiH u tom gradu.

Na terenu se nalazi liječnik – patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici PS Bugojno, koji osiguravaju lokaciju i vrše krim-tehničke poslove.

Predstavnici Tužiteljstva BiH sa partnerskim institucijama i agencijama uključenim u proces traženja nestalih osoba, sudjeluju u procesima ekshumacija u svim krajevima BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *