PUPOVAC OTKRIO KOJE ĆE TRI ZASTAVE BITI SUTRA IZVJEŠENE U HRVATSKOJ: ‘To ne treba nikoga smetati, niti nikoga plašiti’

Srpsko narodno vijeće (SNV) obratilo se medijima povodom 15. rujna, koji se u Srbiji obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve Srbe na svijetu da 15. rujna izvjese srpske zastave.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da simboli poput zastave pripadaju i Srbima u Republici Hrvatskoj.

“To je važno reći jer postoje neki ljudi koji to ne razumiju i vide kao problem. Drugo, svako se manifestiranje slavlja treba činit po zakonima matične države. Hrvatska ima svoje zakone i važno je da svi razumijemo da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone RH, i da Hrvati u Srbiji poštuju zakone Srbije. Ili bilo tko drugi koji je pripadnik manjina”, rekao je Pupovac, piše Dnevno.hr.

Pravo na tri zastave

“Tu stvar treba razlučiti od korištenja zastava na koju Srbi u Hrvatskoj imaju priznanje od institucija. Srpska zajednica u RH kao službenu zastavu ima narodnu zastavu Srba. Dakle srpska manjina ima pravo koristiti trobojnicu kakva se nalazi i u našim prostorijama, kao i zastavu RH, ali zastavu EU. Tako će na sutrašnji dan biti istaknute ove zastave”, objasnio je.

“To ne treba nikoga smetati, niti nikoga plašiti. Tamo gdje još nisu stečeni uvjeti da se izvjese takve zastave, na nama je da stvorimo pretpostavke da se to dogodi”, rekao je Pupovac.

Predsjednik SDSS-a smatra kako bi Srbi trebali bez imalo ustručavanja trebali izvjesiti te tri zastave, ukoliko za to osjećaju potrebu.

“Anti-srpsko raspoloženje”

Smatra kako se posljednjih dana iz Crne Gore proširilo anti-srpsko raspoloženje.

“Bez obzira na različita očekivanja, učinit ćemo sve da sutrašnji datum ni na koji način ne poremeti odnose u Hrvatskoj, kao ni odnose između Hrvatske i Srbije. Naći ćemo način iskazivanja poštovanja zastavi Srbije, nitko ne treba strahovati za to. Kao što nitko ne bi htio da se u Srbiji ističu zastave mimo zakona, tako to nitko ne bi htio ni u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac.

“Šaljemo poruku da poštujemo pravni poredak Hrvatske, kao i poredak Srbije”, dodao je.

Poruka Vučiću?

Na pitanje je li to svojevrsna poruka Vučiću, Pupovac je ustvrdio da on ne polemizira.

“Nisam došao da polemiziram nego da pošaljem svoju poruku. Svi imaju ponešto za čuti i naučiti o specifičnostima u kojima žive Srbi u Hrvatskoj i teškoćama o kojima naši sugrađani ne znaju ništa. Da su znali, drugačije bi govorili o ustoličenju u Crnoj Gori. Da su znali onda ne bi pravoslavnu crkvu proglasili političkom i zlom. Da su znali onda to ne bi govorili”, rekao je.

“Oni koji slobodu vjere proglašavaju terorom, neka se zamisle. Da sam ja to radio 90-ih, danas sigurno ne bi bio ovdje pred vama”, zaključio je Pupovac.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *