Petritsch: “Ako Srbi i Hrvati budu bojkotirali naredne izbore – to je de facto kraj BiH”

On je kazao da je dugogodišnja nazočnost visokog predstavnika u BiH imala „kontraproduktivan efekt“. Kritizirao je prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch izjavio je da bi neuspjeh narednih izbora u BiH uslijed bojkotiranja Srba i Hrvata značio “de facto kraj” te države.

„Ako naredni izbori propadnu zbog Srba i Hrvata, to bi mogao značiti de facto kraj države Bosne i Hercegovine“, rekao je Petritsch u intervjuu za bečki Die Presse.

On je kazao da je dugogodišnje prisustvo visokog predstavnika u BiH imalo „kontraproduktivan efekt“.

Kritizirao je prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

„Time žrtve nisu ništa dobile, a srpski bojkot svih državnih institucija paralizirao je zemlju. Događa joj se najveća kriza posljednjih godina“, rekao je Petritsch.

Bivši visoki predstavnik je kazao da je njeno rješavanje na plećima Christiana Schmidta, nasljednika Valentina Inzka.

„Ako se kriza ne riješi ubrzo, napori EU i SAD za donošenje novog izbornog zakona biti će ugroženi“, kazao je Wolfgang Petritsch.

(N1/PRESS)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *