UŽASNE SLIKE: Divlje deponije ugrožavaju stanovništvo na jugu Mostara

Građani koji naseljavaju južni dio Grada Mostara, nakon problema koji se odnose na gradnju buduće trase Autoputa 5c, ukazali su na novi problem s kojim se suočavaju, prepušteni kako kažu sami sebi i dijelu novinara koji im pomažu u njihovoj borbi. Riječ je o divljim deponijama koje su u ovome dijelu grada sve brojnije i sve veće, piše Dnevni.ba.

Smeće uz cestu

Ovaj problem je inače na kratko bio riješen, međutim nakon što su komunalna poduzeća sredinom godine i tijekom ožujka očistile ovaj dio – pretzežito uz rijeku Neretvu, pojavile su se nažalost nove divlje deponije.

– Radi se o ogromnim količinama smeća i građevinskog šuta koje se svakodnevno i neprekidno, kamionima i osobnim automobilima, dovlače i odlažu na prostoru koji se proteže kilometrima, cijelom dužinom pored rezervne piste mostarskog aerodroma i naseljem Kosor. Molimo vas da alarmirate nadležne, te djelujete u okviru vaših mogućnosti jer se radi o stvarnoj ekološkoj katastrofi nadomak Blagaja, Bune i Mostara. Shvatite ozbiljnost situacije i nesagledive posljedice koje ovakvo ponašanje ima na rijeke Bunu i Neretvu kao i na zemljište okolnih obradivih površina. Želimo naglasiti da je indikativno da se smeće odlaže duž sporne trase autoceste te da je sa navedenim deponiranjem otpada počelo kada je i krenula priča o novoj trasi ceste, naveli su u kratkom apelu upućenom na više adresa.

Pomoć su zatražili i od nevladinih aktivista koji su i ranije bili uz njih, osobito boreći s se nakanom vlasti da buduća trasa prođe najplodnijim oranicama na poodručju Grada Mostara.

Amna Popovac kaže da je šokirana.

– Čini mi se da je cijela jedna deponija nastala na prostoru između vinograda. Radi se smeću iz kućanstava i građevinskom šutu koje se svakodnevno i neprekidno, kamionima i osobnim automobilima, dovlače i odlažu na prostoru koji se proteže kilometrima pored lokalnog puta. Ovdje se radi o dva problema. Prvo nesavjesnim kompanijama koje istovaruju građevinski šut i ostali otpadni materijal, umjesto da ga odvezu na propisano mjesto. Drugo, o nesavjesnim građanima koji ostavljaju smeće ovdje, umjesto da ga ubace u prvi kontejner, ističe Popovac.

Odlaže se četiri godine

Navodi i kako je situacija krajnje ozbiljna, te da se mora reagirati, i to žurno.

Sve bi moglo imati nesagledive posljedice na rijeke Bunu i Neretvu kao i na zemljište okolnih obradivih površina.

-Ovdje se radi o stvarnoj ekološkoj katastrofi nadomak Blagaja, Bune i Mostara. Prema pričama mještana, odlaganje smeća – uglavnom građevinskog šuta pored pomoćne piste je počelo još prije tri ili četiri godine, da bi se u posljednje vrijeme dovozio i ostali razni otpad, kao i vreće od smeća iz kućanstava. Molim i nadležne unutar Gradske uprave da što prije pošalju inspektore, saniraju područje i kontroliraju zabranu odlaganja otpada na tom kilometrima dugom prostoru. Indikativno da se smeće odlaže duž sporne trase autoceste u južnim dijelovima Mostara, te da se sa navedenim deponiranjem otpada počelo kada je i krenula priča o novoj trasi autoputa, navela je Popovac.

Kontaktirali smo i komunalna poduzeća u kojima su nam kazali da su obaviješteni o divljim deponijama, te da će se stanje ovih dana sanirati. U Gradskoj upravi nismo uspjeli doći do nadležnih.

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *