Hercegovački derbi: Zrinjski je favorit, ali Široki igra uvijek dobro u Mostaru

Uvijek je to nezgodna utakmica, bez obzira bio Široki jači, ili možda malo slabiji nego inače kao što je to slučaj sada, ove sezone. I zato Pod Bijelim brijegom domaći subotnji Hercegovački derbi najavljuju s dozom opreza, ali optimizma je ipak osjetno više. Ključ bi, ističe šef struke Sergej Jakirović, trebao biti u realizaciji koja bi sigurno mogla biti bolja – barem to sugeriraju brojke iz prvog ovosezonskog obračuna sa Širokim, generalno iz čitavog prvog kruga prvenstva.


– Iako smo u jedanaest kola primili samo četiri pogotka, što potvrđuje da smo zasad najbolja obrambena momčad prvenstva, InStat sustav otkriva da smo u prvih jedanaest kola kreirali najveći broj prigoda (78), zatim izveli najveći broj udaraca iz kuta (80) te uputili daleko najveći broj ubačaja s bočnih i krilnih pozicija (242), odnosno čak 87 više od prvog pratitelja. Kada su u pitanju udarci, tu smo također na vrhu – uputili smo ih 135 više od protivnika (186 – 51), dok smo protivnicima dozvolili samo četrnaest udaraca u okvir vrata (69 – 14).
Ovako se Zrinjski pohvalio na kraju prvog prvenstvenog kruga. S pravom rekli bismo. Jer, brojke su zaista impresivne, ali nešto ipak nedostaje. Više golova, više od njih osamnaest. Jer to traže silne prilike, udarci iz kuta, ubačaji s bočnih linija. A baš je sljedeći rival, Široki, na startu prvenstva bio s druge strane terena u utakmici koja je bila ogledna po tom pitanju. Zrinjski je tada, u prvom kolu, imao sve, samo ne gol. Hoće li se to ove subote promijeniti?  

Prvi Jakirovićev domaći
Hercegovački derbi


– Otkako sam tu, dva puta smo gostovali na Pecari, ovo je prvi put da igramo pred našim navijačima, konstatirao je šef struke Sergej Jakirović.
– Ono što je motiv za nas jeste da im još uvijek nismo postigli pogodak otkako sam ja tu, što znači da su jako čvrsta ekipa. Uz to, protiv Posušja su pokazali karakter – gubili su 0:2, a iščupali su bod. Jako respektabilan klub zato što svi misle da će se oni raspast koliko im igrača ode, ali uvijek imaju neke nove momke koji dolaze… sigurno da nas čeka zahtjevan zadatak. Ali, igramo kući pred svojim navijačima i naravno da idemo na pobjedu, dodao je šef Plemića pa se osvrnuo na promjene u kadru kroz koje je prošao rival.

A bilo ih je…

– Nema sigurno četiri standardna igrača od našeg prošlog okršaja. Ali imaju nove momke koji su ‘gladni’ dokazivanja, Mujana, Blagajića, Lukića… kolega Jure (Ivanković) malo je to promijenio pa Medića gurnuo na desno krilo… Imaju dobrih igrača, dobrog golmana koji uvijek čupa nemoguće.
U Jakirovićevoj momčadi je ta golmanska pozicija u zadnje vrijeme temom brojnih analiza i rasprava, dijelom i zbog dolaska iskusnog Čondrića, ali on zbog toga nije zabrinut… ali ni zbog jednog krupnijeg detalja koji bi mogao, ali ipak ne muči ekipu. Duel kontra Širokog bit će sedmi uzastopni u ritmu srijeda-subota…

– Ima svježine jer sam svjesno rotirao na meču protiv Svatovca gdje nisam bio baš miran, mislio sam da ćemo lakše to dobiti. Morao sam potrošiti neke igrače, ali šest igrača smo ciljano odmorili, a neki su igrali jer su morali. Namučili smo se, ali smo prošli.

U dva meča – 42 udarca na gol!

Nije Jakirović nešto posebno bio zadovoljan Kup utakmicom kod trećeligaša u Poljicama, čak što više – kazao je da je ‘većina odigrala ispod razine’, a da su od igrača iz sjene najbolji bili Jakovljević i Memija – inače standardni. Mašić je položio s dva gola, iako bi mu šef volio da se bolje kreće. Sve u svemu, bio je to nepotreban stres, posebno uči utakmice za koju se očekuje da će biti tvrda, u kojoj će se s druge strane naći rival koji se zna braniti.

– Imali smo 42 udarca na gol protiv Širokog na dva meča otkako sam ja tu, podsjetio je Jakirović pa dodao. Falilo nam je mirnoće u završnici. Prvi meč smo izgubili sa 1:0, a 16 puta smo došli u kazneni prostor s loptom u nogama. Dobro je da im nismo puno toga dozvolili. Ikić i Jurilj tada igrali su kao jako dobri u tranziciji po osvojenoj lopti, a dobro smo ih iskontrolirali. Sveli smo ih na jako mali broj pokušaja. Nadam se da ćemo ovog puta biti dosta precizniji.

Jasno, nešto će se pitati i Širokobriježani – za koje Jakirović tvrdi da usprkos brojnim promjenama u kadru od početka prvenstva do danas, zapravo na terenu ne izgledaju drukčije.   – Oni igraju isto, žele otvoriti igru od vratara, preko Vukoje i Begića doći u zadnju trećinu. Preko Mujana, Blagajića i Medića mogu napraviti probleme nakon osvojene lopte i to moramo spriječiti.

Sve je Jakirović, čini se, pokrio. Zna gdje je Široki jak, gdje Zrinjski može biti jači. Nema što ono kažu, neotvorene stranice. No, subota Pod Bijelim brijegom teško da se može u svakom detalju pomno isplanirati unaprijed…

Piše: Slaven Nikšić
desk@dnevni-list.ba

Borak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.