Anita Prka Đurašić: Hrvatska mora učiniti veće napore od dosadašnjih u zaštiti hrvatskog jezika kao najizravnije sastavnice hrvatskog nacionalnog identiteta

Pitanje hrvatskog jezika jest doduše nešto za stručnjake i važno je da se struka prva oglasi oko ovakvih osporavanja samostalnosti hrvatskog jezika. Međutim, i razina politike mora reći svoje zadajući politički i pravni okvir i težinu ovoj problematici negiranja hrvatskog jezika. Naime, ovakvih je pokušaja bilo već i prije, što je jedan od načina kako Srbija u međunarodnim krugovima širi laži i krive informacije o jeziku, kulturi, umjetnosti, povijesnim ličnostima, pa sve do izvrtanja teza agresor-žrtva u Domovinskom ratu, što se sve zajedno svodi pod nazivnik specijalnog rata protiv Hrvatske.

Stoga je od iznimne važnosti da država svoje izjave i buduće korake uskladi sa strukom dajući im potporu. U ovom slučaju, dobro je da se i premijer Andrej Plenković uključio suočivši Vučića u Sloveniji sa spornim udžbenikom. Zatražio ga je da to riješi u Srbiji, tim više što Srbija pretendira na EU članstvo te kao takva mora poštovati međunarodne dogovore i pokazati razinu zrelosti prema susjednim zemljama.

Srbija ju mora pokazati osobito prema Hrvatskoj – sva teritorijalna presezanja u bilo kojem smislu i osporavanja državnosti Republike Hrvatske te negiranje bilo koje sastavnice hrvatskog nacionalnog identiteta, Srbiju udaljava od članstva u uljuđenim europskim krugovima. Smatram da struka, ali i država, moraju učiniti veće napore od dosadašnjih u zaštiti hrvatskog jezika kao najizravnije sastavnice hrvatskog nacionalnog identiteta.

Kao kroatistica i kroatologinja apeliram i lobiram dalje u tom smjeru, a Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, na čelu s ravnateljem dr. Jozićem, te premijeru Andreju Plenkoviću i ministru vanjskih i europskih poslova g. Grlić Radmanu, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH g. Zvonko Milas te predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini i predsjedniku DSHV-a g. Tomislavu Žigmanovu, zahvaljujem na dosadašnjim reakcijama za koje se nadam da predstavljaju samo uvod i početak u daleko ozbiljnije načine zaštite hrvatskog jezika.

Borak.info